eur:
388.97
usd:
363.44
bux:
68111.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hurrikánná erősödött Manuel

Csütörtökre virradóra hurrikánná erősödött és ismét pusztítással fenyegeti Mexikót a napokban számos halálos áldozatot követelő Manuel trópusi vihar.

A Manuel a hét végén csapott le a közép-amerikai ország csendes-óceáni partvidékére, vele közel egy időben söpört végig a keleti oldalon az Ingrid hurrikán. A hatóságok közlése szerint Mexikóban 1958 óta nem volt példa ehhez hasonló kettős pusztításra. A nemzeti meteorológiai szolgálat (SMN) csütörtöki jelentése szerint a Manuel ismét erőre kapott és már forgószélként az ország északnyugati része felé tart.

Mexikóban a hét vége óta 80-an vesztették életüket a szélsőséges időjárás okozta áradások és földcsuszamlások következtében.

A dél-mexikói Guerrero szövetségi államban, az Acapulcótól északra található La Pintada nevű faluban 58 ember tűnt el egy földomlás nyomán. A külvilágtól elzárt 600 lelkes településről helikopterrel menekítették biztonságos helyre a lakókat, az eltűntek keresését azonban még nem tudták megkezdeni a hegyoldalról lezúduló víz miatt. "Nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy ez az 58 eltűnt ember meghalt" - mondta Angel Aguirre, a természeti katasztrófa sújtotta Geurrero kormányzója. A falu lakói arról számoltak be, hogy a házak jelentős részét betemette a sár. A dél-mexikói szövetségi állam népszerű üdülővárosában, Acapulcóban három napig tartó heves esőzés után már kezd visszatérni a normális kerékvágásba az élet - közölték a hatóságok. A településről szerda estig több ezer turistát katonai repülőgépeken szállítottak haza a fővárosba, mivel az acapulcói nemzetközi repülőtér teljesen víz alá került. A város számos üzletét eközben kifosztották a természeti katasztrófa okozta káoszt kihasználva.

Keleten, a Mexikói-öböl partvidékén, a Yucatán-fésziget felett lévő trópusi ciklon is veszélyt jelenthet. A régióban néhány napja lecsapó Ingrid hurrikán elsősorban Tamaulipas szövetségi államot sújtotta. Az öböl egyik fő kikötővárosának számító Tampicóban több tucatnyi házat elárasztott a víz, miután kiöntött a Panuco folyó. Az áradás miatt úszó krokodilokat látni a város víz alá került utcáin. Tamaulipas állam kormányának szóvivője megnyugtatásképp közölte: a kóborló hüllők nem háborgatják az embereket. Elmondta azt is, hogy a város kikötője továbbra is üzemel. A Pemex mexikói állami olajvállalat Tamaulipas partjainál evakuált három olajfúró platformot.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×