eur:
392.84
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Az ENSZ szerint szarint vetettek be Damaszkusznál

Az ENSZ vegyifegyver-szakértői megállapították, hogy Damaszkusznál augusztus 21-én vegyi fegyvert, nevezetesen szarint vetettek be - közölte több hírügynökség egy, a világszervezet által hétfőn kibocsátott fotóra hivatkozva.

A nagy felbontású felvételen Ake Sellström, a szakértő csoportja vezetője átadja Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak a jelentést, amelynek első oldalát több szerkesztőségben kinagyították.

"A gútai incidens kivizsgálása során begyűjtött bizonyítékok alapján megállapítható, hogy a Szíriai Arab Köztársaságban zajló konfliktusban a felek között vegyi fegyvereket alkalmaztak viszonylag nagy mennyiségben civilek, köztük gyerekek ellen" - hangzott a jelentés, amelyet hivatalosan a nap folyamán később fognak ismertetni.

"Az általunk begyűjtött környezeti, vegyi és orvosi minták arról külön is világos és meggyőző bizonyítékot szolgáltatnak, hogy szarin ideggázt tartalmazó föld-föld rakétákat használtak" - szólt a dokumentum.

Az ENSZ-szakértők mandátuma csak arra vonatkozik, hogy megállapítsák: vetettek-e be vegyi fegyvert Szíriában, annak kiderítésére viszont nem, hogy ki tette azt. Nyugati diplomaták ugyanakkor már előre felhívták a figyelmet arra, hogy jelentésük részleteiből - például az incidensben bevetett fegyverek típusából - egyértelműen ki fog derülni, hogy kit terhel a felelősség. Washington korábban azt hangsúlyozta, hogy kizárólag Damaszkusz rendelkezik kiterjedt, egyidejű vegyi támadás végrehajtásához szükséges eszközökkel.

Ban Ki Mun a tervek szerint a nap folyamán tájékoztatja a Biztonsági Tanácsot a szakértői jelentésről. Korábban John Kerry amerikai külügyminiszter is azt állította, hogy Damaszkusznál augusztus 21-én szarint vetettek be.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×