eur:
389.34
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Német választások: fej fej mellett a jobb- és a baloldal

Egy héttel a németországi parlamenti (Bundestag-) választások előtt az ellenzéki pártok hajszálnyi előnyét mutatja a legfrissebb felmérés.

Az Emnid intézet által készített és a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban közzétett közvélemény-kutatás adatai szerint a szociáldemokraták, a Zöldek és a reformkommunisták együttesen a szavazatok 45 százalékára számíthatnak. A 2009 óta kormányon lévő keresztény-liberális koalíció pártjai pedig 44 százaléknyi szavazatot kapnának, ha most lennének a választások. A felmérés egyúttal az euroszkeptikus tábor erősödését mutatja.

A szeptember 5. és 11. között 1840 választópolgár bevonásával végzett felmérés eredménye szerint az uniópártok (CDU és CSU) 39 százalékra számíthatnak, míg koalíciós partnerük, a liberális FDP 5 százalékon áll. Az ellenzéki oldalon az SPD 26, a Zöldek 10, míg a reformkommunista Baloldal 9 százalékot szerezne. (Az SPD és a Zöldek kizárják, hogy összefognának az utóbbi párttal.)

Eddigi legjobb eredményére számíthat az Emnid kimutatása szerint az Alternatíva Németországnak (AfD) párt, amely a szavazatok 4 százalékát kapná, ha most lenne a választás. Az euró eltörlését és a német márka törvényes fizetőeszközként való bevezetését követelő jobboldali párt bejutását a Bundestagba több megfigyelő is lehetségesnek tartja.

"Pusztán euró-ellenes pártként nem volna esélyük átugrani az 5 százalékos küszöböt - vélte a Bild am Sonntagban Manfred Güllner, a Forsa intézet főnöke. - Újabban viszont az AfD jobboldali-populista húrokat penget, amire mindig is volt fogadókészség Németországban, még ha látensen is. Ez pedig átsegítheti a pártot a bejutási küszöbön."

Hasonlóan vélekedik az Emnid intézet vezetője is. Klaus-Peter Schöppner szerint a német választók 2-3 százaléka "megrögzött híve az AfD-nek, mert torkig vannak az euróval. Ehhez jön még öt százaléknyi protestszavazó. Õk az egész politikai rendszerrel elégedetlenek, ezért arra a pártra fognak szavazni, amely a legtöbb bosszúságot okozza az etablírt pártoknak. ha ezek közül csak minden második az AfD-re voksol szeptember 22-én, akkor a párt benn lesz a Bundestagban" - jósolta Schöppner a Bild am Sonntagban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×