eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újabb feszültség a szerb kormányon belül

Újabb kínos ügy vált beszédtémává Szerbiában, miután a sajtó megírta, hogy a szocialista párti miniszterelnök ígéretet tett egy pártbéli barátja által vezetett bútorgyártó cég 50 millió euróra rúgó adóhátralékának elengedésére.

Ivica Dacic kormányfő július végén menesztette a kormányból Mladjan Dinkic pénzügyminisztert, a Szerbiai Egyesült Régiók (URS) vezetőjét. Dinkic távozása egyben pártjának a kiválását is jelentette a koalícióból. Dinkic az év elején népszerűtlen költségvetési reformokba kezdett, célja az ország pénzügyi szektorának stabilizálása és a gazdasági válságból való kilábalás volt. A Szerb Szocialista Párt azonban nem támogatta ezeket a törekvéseket. Dinkic pénzügyi és gazdasági miniszterségét megelőzően a jegybank elnökeként is fontos szerepet töltött be a szerb nagypolitikában.

A koalíció legnagyobb pártja, a Szerb Haladó Párt (SNS) hosszú ideje küzd szigorúbb pénzügyi fegyelem érvényesítéséért a korrupció és trehányság sújtotta balkáni országban - jegyezte meg a német hírügynökség.

Aleksandar Ljubic pénzügyminisztériumi államtitkár felháborodva reagált az adóhátralék tervezett elengedésének hírére, "botrányos sakkhúzásnak" minősítve Dacic szándékát. "Nem értem a miniszterelnök lépését, hiszen abban állapodtunk meg, hogy zéró toleranciát hirdetünk az adóhátralékot felhalmozókkal szemben" - fogalmazott Ljubic a Blic című bulvárlap szombati számában.

Dragan Tomic, a Simpo bútorgyár főnöke a 90-es években az egyik legnevesebb támogatója volt Slobodan Milosevic tekintélyelvű szerb államfőnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×