eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Pénteken temetik a holland herceget

Családi körben, az Utrecht közelében lévő Lage Vuursche nevű faluban búcsúztatják, majd temetik el Johan Friso holland herceget pénteken.

A szertartás időpontját az udvar kedden közölte Hágában.

Johan Friso másfél éve történt síbalesete óta kómában feküdt. A herceget 2012. február 17-én temette maga alá egy lavina az osztrák Alpokban. Miután megtalálták, nagyjából ötven percbe telt az újraélesztése. A mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) akkor kimutatta, hogy Johan Friso agya súlyos károsodást szenvedett a balesetben. Tavaly novemberben még úgy tűnt, javulhat az állapota, ugyanis a herceg a "minimális öntudat" jeleit mutatta, júliusban azonban bizonyossá vált, hogy nincs több remény.

Johan Frisót egy londoni klinikán ápolták, ahonnan a múlt hónap elején szállították vissza Hágába. Édesanyja palotájában hunyt el.

A holland trónról a közelmúltban lemondott Beatrix másodszülött fiának halálát a hivatalos közlés szerint az agykárosodás következtében fellépett komplikációk okozták.

Johan Friso hercegnek két gyermeke van polgári származású hitvesétől, akit 2004-ben vett feleségül. Idősebb lánya, Luana most 8 éves, Zaria egy évvel fiatalabb.

A sportos, visszahúzódó, nagyon intelligens - három diplomával rendelkező - herceg az URENCO nevű atomipari cég pénzügyi vezetőjeként dolgozott balesete előtt.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×