eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Döbbenet és sokk - videó percekkel a vonatkasztrófa után

Hétnapos gyászt rendeltek el csütörtökön a hatóságok a spanyolországi Galiciában, ahol szerdán Európa történetének egyik legsúlyosabb vonatkatasztrófája történt. 78 ember meghalt és több mint 140 megsebesült, amikor Spanyolország északi részén kisiklott egy szuperexpressz.

Egy kocsi a töltésen, a többi legalább tíz méterrel lejjebb darabokra szakadva, füstölve, lángolva a síneken hever. A környékről érkezett helyiek sorra húzzák ki a holttesteket a felismerhetetlenségig összetört vasúti kocsikból - a felvételt röviddel a katasztrófa után, még a mentők megérkezte előtt egy helyi készítette.

A videót is közlő El País spanyol lap idézi a vonat vezetőjének a baleset előtt, az állomás személyzetével folytatott rádióbeszélgetését, eszerint a férfi azt mondta, 190 kilométeres óránkénti sebességgel érkeztek abba az éles kanyarba, ahol 80-as sebességkorlátozás van érvényben.

A hatóságok kizárták a terrorcselekmény lehetőségét, és a műszaki hibát is, a Renfe spanyol vasúttársaság elnöke Julio Gómez-Pomar Rodríguez azt mondta, a szuperexpressz a baleset napján esett át műszaki felülvizsgálaton és mindent rendben találtak. A spanyol miniszterelnök a szerencsétlenség után röviddel Santiago de Compostelába utazott, a baleset a szülőhelyétől alig pár kilométerre történt.

"Ez egy nagyon nehéz nap. Életünk szörnyű, drámai balesete ez, amit sokáig nem felejtünk el. Ez életem legszomorúbb Szent Jakab ünnepe" - mondta tegnap, Spanyolország védőszentjének napján az ország történetének legsúlyosabb vonatkatasztrófájáról Mariano Rajoy.

A vonatvezetők egyike, a 3 évtizede a vasútnál dolgozó, 52 éves Francisco José Garzón Amo a beleset után a kabinjába szorulva az El País szerint azt ismételgette URH rádióján, emberek vagyunk, majd azt mondta, reméli, hogy senki sem halt meg, mert az az ő lelkén szárad majd.

A férfit kórházban kezelik, rendőrök őrzik, arról egyelőre nem lehet tudni, miért hajtott a vonattal a megengedett sebesség több mint kétszeresével. Sajtóhírek szerint a Madridból az Atlanti-óceán partján fekvő El Ferrolba tartó szuperexpressz, 218 utassal és négyfős személyzetével 5 perc késésben volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×