eur:
388.83
usd:
360.17
bux:
68177.9
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Élesen bírálják Günter Grasst, mert támadta Merkelt

Élesen bírálták Németországban a kormánypárti keresztényszocialisták (CSU), kereszténydemokraták (CDU) és az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) is Günter Grasst, amiért a Nobel-díjas író egy vitában megszólta Angela Merkelt a német kancellárt NDK-s múltja miatt.

"Minden tiszteletünk Günter Grassé mint íróé, de 23 évvel a német egység után elfogadhatatlan az NDK-s élet ilyen becsmérlése" - mondta Erwin Sellering, Mecklenburg-Előpomeránia tartomány miniszterelnöke a Bild című lap pénteki számában.

Wolfgang Thierse, a Bundestag szociáldemokrata alelnöke is elhatárolódott Grass kijelentéseitől.

Günter Grass szerdán este Peer Steinbrückkel, az SPD kancellárjelöltjével folytatott vitában FDJ-funkcionáriusnak nevezte a német kancellárt. Az FDJ (Szabad Német Ifjúság) az NDK egyetlen államilag elismert ifjúsági szervezete volt, a Kommunista Ifjúsági Szövetség keletnémet megfelelője. A 85 éves író a vitában azt mondta Merkelről: "Kettős, össznémet kiképzést kapott. Az FDJ-időkben megtanulta a simulékonyságot és opportunizmust, (Helmut) Kohl (német kancellár) mellett pedig azt, hogyan bánjon a hatalommal."

Éles szavakkal utasították vissza a CSU és a CDU részéről Grass bírálatát. "Lassan felvetődik a kérdés, tényleg csak dohány van-e Grass pipájában" - jegyezte meg Hermann Gröhe, a CDU főtitkára.

Gerda Hasselfeldt, aki a CDU/CSU közös alsóházi frakcióján belül a bajor (CSU-)képviselők vezetője, azt ajánlotta Günter Grassnak, hogy "inkább a saját múltjában" vájkáljon. A politikus arra utalt, hogy az író fiatalkorában a náci haderő leghírhedtebb alakulatának, a Waffen SS-nek a tagja volt, ám ezt csak hat évtizeddel a világháború után ismerte be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×