eur:
389.36
usd:
362.79
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újabb 300 izraeli lakást építenek Kelet-Jeruzsálemben

Újabb 300 lakás építésére adja ki a végleges engedélyt a kelet-jeruzsálemi Ramot negyedben az izraeli lakásügyi minisztérium - jelentette be csütörtökön Ariel Rozenberg, a tárca szóvivője.

Az izraeli kormány tönkreteszi John Kerry amerikai külügyminiszternek a béketárgyalások újraindítása érdekében tett erőfeszítéseit - mondta a bejelentés után Száeb Erakat palesztin főtárgyaló.

Rozenberg szerint a tárca tavaly írta ki az építésről a versenytárgyalást, a munkák várhatóan néhány nap múlva kezdődnek.

Az Izrael által Jeruzsálem peremkerületének tekintett Ramot az 1967-es háborúban elfoglalt területen fekszik.

Száeb Erakat azzal vádolta meg Izraelt, hogy "módszeres terv alapján hiúsítja meg Kerry erőfeszítéseit, amely magában foglalja a telepek megerősítését, az emberek elköltöztetését és a telepesek palesztin földek elleni támadásait".

Ofir Gendelman, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szóvivője szerint "a palesztinok továbbra is csak ürügyet keresnek, hogy elkerüljék a béketárgyalásokat Izraellel".

A Terrestrial Jerusalem nevű, telepbővítést ellenző izraeli civil szervezet szerint Ramot telepesek lakta részében 300 lakásról írtak alá szerződést, és 797 másik lakást fognak ingatlanirodáknál megvételre kínálni a ciszjordániai Betlehem közelében fekvő Gilóban.

John Kerry, aki nem egészen egy hete járt a Közel-Keleten, felszólította az izraelieket és a palesztinokat, "hozzák meg a tárgyalóasztalhoz való visszatéréshez szükséges nehéz döntéseket". A palesztin fél a telepbővítés befagyasztásához köti a tárgyalások újrafelvételét, Benjámin Netanjahu viszont csak "előfeltételek nélkül" hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni.

A bejelentés előtt néhány hónappal - a kormánytöbbségben helyet foglaló telepes lobby sajnálatára - a Netanjahu-kormány de facto befagyasztotta a lakásépítésekre vonatkozó versenytárgyalásokat.

Daniel Seidemann, a Terrestrial Jerusalem igazgatója szerint az új lakások építésére vonatkozó bejelentések Uri Ariel lakásügyi minisztertől származnak, aki maga is telepes, és a Zsidó Otthon vallásos nacionalista párt második számú embere, illetve a környezetétől, és az volt céljuk, hogy megkössék Netanjahu kezét.

Seidemann szerint "ez nem azt jelenti, hogy vége a befagyasztásnak, hanem azt, hogy Netanjahu lakásügyi minisztere el szeretné érni azt".

Több mint 360 ezer izraeli telepes él a megszállva tartott Ciszjordániában és mintegy 200 ezer Kelet-Jeruzsálemben.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×