eur:
389.14
usd:
363.17
bux:
68045.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Óvadék ellenében szabadlábon Musarraf

Óvadék ellenében szabadlábra helyezték hétfőn Pakisztánban a házi őrizet formájában előzetes letartóztatásban lévő Pervez Musarraf nyugalmazott tábornokot, volt államfőt, két másik ügy miatt ugyanakkor továbbra sem hagyhatja el lakhelyét.

Ravalpindi terroristaellenes bírósága egymillió rúpia (mintegy 10 ezer dollár) összegű óvadék ellenében szüntette meg az előzetes letartóztatást, amelybe Benazir Bhutto volt kormányfő 2007-es meggyilkolása kapcsán helyezték Musarrafot, aki 1999 és 2008 között volt hivatalban. Azzal vádolják, hogy nem tette meg a szükséges intézkedéseket Bhutto védelmére.

Musarraf külföldi száműzetésben élt az utóbbi években, idén március 24-én tért haza, hogy jelöltesse magát képviselőnek a májusi parlamenti választásokra, végül azonban nem kapott engedélyt erre. Az említett ügyben már többször meg kellett jelennie a bíróság előtt, mert büntetőjogilag is felelősségre akarják vonni. Amikor elrendelték előzetes letartóztatását, testőrei kimenekítették a tárgyalóteremből, és saját villájába vitték, így gyakorlatilag házi őrizetben van.

A hétfői bírói döntés nem jelenti azt, hogy Musarraf valóban visszanyerte szabadságát. A volt államfő ugyanis előzetes letartóztatásban van egy másik váddal kapcsolatban is, miszerint államfőként szintén 2007-ben jogellenesen hirdetett ki rendkívüli állapotot és mozdította el állásukból az ország főbíráit. Musarrafot az Akbar Bugti beludzsisztáni szakadár vezető meggyilkolásában való bűnrészességgel is gyanúsítják. Ebben az ügyben még nem kellett megjelennie bíróság előtt.

Musarraf környezete - amely főleg a hadsereg egyes köreit jelenti - politikai indíttatásúnak tekinti a tábornok elleni vizsgálatokat, és örömmel fogadta a hétfői bírói döntést. Hírügynökségek utalnak egyes spekulációkra, amelyek szerint a pakisztáni hatalom lehetővé akarja tenni Musarraf számára, hogy elhagyja az országot, mielőtt a május 12-i parlamenti választásokon győzelmet aratott Navaz Sarif új kormánya június elején hivatalba lépne. Egyelőre azonban az érintettnek a lakhelyén kell maradnia.

Helyi megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy Sarifnak bőven van "elszámolnivalója" Musarraffal. Sarif egy korábbi miniszterelnöki mandátumának ugyanis (1997-1999) éppen Musarraf államcsínye vetett véget.

Elemzők azonban úgy vélik: a hamarosan hivatalba lépő miniszterelnök számára rendkívül kényelmetlen Musarraf jelenléte, akárcsak a vele kapcsolatos, politikailag rendkívül "gyúlékony" büntetőjogi eljárások. Tekintettel különösen arra, hogy ezek az ügyek kiélezhetik az ellentéteket a kormány és a Musarraffal rokonszenvező katonai körök között.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×