eur:
389.21
usd:
361.44
bux:
67947.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gagarin lánya aggódik Putyin ötlete miatt

Autó helyett helikopterrel közlekedne hivatalába Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az ötlet megosztja az orosz közvéleményt. Az autósok örülnek, hogy nem kell félreállni a száguldó elnöki konvoj miatt, a műemlékvédők a Kreml kincseit féltik.

Moszkva híres fojtogató forgalmi dugóiról, de egyvalakinek biztosan nem kell aggódnia amiatt, hogy araszolgatnia kell útközben - és ez nem más, mint Vlagyimir Putyin.

Amikor az orosz elnök a főváros-közeli rezidenciájáról elindul a hivatalba, akkor autókonvoja előtt rendőrök állítják le a forgalmat, hogy az elnöki sofőr szinte padlógázzal száguldhasson be a Kremlbe. A mezei autós ilyenkor nem tehet mást, mint hogy morogva lehúzódik. "Remélem, nem lesz szükség a konvojokra" - mondta az autósok jogaiért kampányoló csoport vezetője, Pjotr Skumatov a gazeta.ru hírportálnak.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő elmondta, hogy az elnöki hivatal mellé egy helikopter-leszállópályát építettek és hogy Putyin a jövőben ezt használhatja.

Van, aki Putyint is megelőzte: Medvegyev miniszterelnök rendszeresen helikopterrel jár az orosz parlamentbe, a Fehér Házba és a Twitteren osztja meg légifotóit.

De míg az autósok örülnek, addig a műemlékvédők kevésbé. Putyin helikopteres ötlete nem nyűgözte le Jelena Gagarinát, a Kremlben található múzeumok vezetőjét, a világ első űrhajósának lányát.

"Én aggódom, remélem, hogy ritkán fogja használni a helikoptert, mert féltem a történelmi épületeket." A múzeumok vezetése egyszer már megvétózott egy elképzelést, amely szerint a mostanihoz is közelebb lett volna a műemlékekhez a leszállópálya.

Putyin ráadásul egy nem túl kompakt és nem túl modern légijárművel tervezi a közlekedést, egy Mikojan MI-8-assal. Ez a középméretű helikopter a fegyveres erők és a katasztrófaelhárítók kedvence.

Az elnöki szóvivő azzal igyekezett elhárítani a bírálatokat, hogy hatástanulmányt végeztek el és a helikopter "semmilyen módon" nem okoz majd kárt az épületekben.

Bár Moszkvában szép számmal akadnak milliomosok, a helikopteres városi közlekedés mekkája a brazíliai Sao Paulo, amely megelőzi New York-ot és Tokiót. A pörgő gazdaságáról híres brazil városban sokkolóan hosszú forgalmi dugók tudnak kialakulni. Néhány éves adatok szerint is több, mint 400 helikopter leszállóhelyet tartanak fent és több, mint 800 pilóta dolgozik a városban, akik évi 100 ezer dollárt keresnek meg.

A brit fővárosban közben néhány hónapja tragikus véget ért egy reggeli utazás, amikor egy magánhelikopter a ködben egy darunak csapódott és lezuhant.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×