eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Betiltatnák a nyomtatott fegyvert

A héten dördült el az első lövés abból a pisztolyból, amelyet egy úgynevezett 3D-s nyomtatóval állítottak elő - műanyagból. Létrehozói nemrég az interneten is hozzáférhetővé tették a "nyomtatáshoz" szükséges, letölthető fájlokat. Közben egy kaliforniai szenátor be akarja tiltani az új eszközt.

Egy texasi lőtéren sütötték el először a nem túl ijesztően kinéző, de hangja alapján hatásos, első "nyomtatott" pisztolyt, a Liberatort. A fehér műanyagtest elemeit egy úgynevezett háromdimenziós nyomtatóval hozta létre a Defense Distributed nevű cég.

A nyomtatáshoz egy egyszerű háziszámítógép és egy már drágább, de az eladásokból gyorsan megtérülő, másfélezer dolláros 3D nyomtató szükséges.

A Liberator egy gyengébb, önvédelmi lőszernek számító, .380 kaliberes töltényt lő ki.

A tesztelést végrehajtó jogászhallgató, Cody Wilson a BBC-nek nyilatkozva értésre adta: tudja, hogy "az eszközt emberek bántására használhatják, de ez egy ilyen eszköz, egy pisztoly. Ez még nem ok arra, hogy ne hozzuk létre" - mondta, azt sugallva, hogy hidegen hagyja az Egyesült Államokban a fegyvertartásról folyó éles vita és a közelmúlt vérengzései.

Hozzátette még, hogy a technológia lehetővé teszi, hogy az emberek kiiktassák a politikai vezetőket annak eldöntéséből, hogy mit birtokolhatnak. A tervfájlok publikálása pedig a "szabadságért van" - mondta.

Hiába beszél azonban Wilson az elvről, amikor Amerikában nagyon is konkrét vita folyik a közelmúlt tragédiái nyomán a fegyverviseléshez való jogról.

Kalifornia egyik szenátora tervet dolgozott ki a "nyomtatott" fegyverek betiltására, ám megfigyelők figyelmeztetnek: a technológiai fejlődés lassan lehetetlenné teszi a szabályozást.

"Proaktív módon kell új megoldásokat találni az új fenyegetés ellen és nem várni a bizonyosan bekövetkező tragédiákra... lenyűgöz a 3D-s nyomtatási technológia, de biztosítanunk kell, hogy ne legyenek halálos következményei" - mondta Leland Yee, kaliforniai demokrata szenátor.

Két New York-i szenátor országos szinten is bevezettetné a Kaliforniában tervezett korlátozásokat.

Ezt megelőzően a múlt hónapban megbukott az amerikai Kongresszusban a fegyvervásárlók szigorúbb átvilágítását célzó törvényjavaslat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×