eur:
389.46
usd:
361.7
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szarint vethettek be Szíriában

Az amerikai hírszerző közösség arra a következtetésre jutott, hogy a szíriai kormány valószínűleg használt vegyi fegyvert - mondta csütörtökön újságíróknak Chuck Hagel védelmi miniszter Abu Dzabiban. A brit külügy szerint is vegyi fegyvereket vethettek be Szíriában.

A Pentagon vezetője szerint az amerikai hírszerző szervezetek "eltérő hitelességi fokozattal" úgy vélik, hogy a kormány bevetett kis mennyiségű vegyi fegyvert, szarin gázt. Erre a következtetésre az elmúlt napon jutottak. "Ez megsérti a hadviselés összes szabályát" - jelentette ki.

Hagellel párhuzamosan a Fehér Ház egyik illetékese is tájékoztatta a szenátus két, korábban felvilágosítást kérő tagját, de hozzátette: még nem abszolút biztos a dolog.

"A tét nagyságára való tekintettel, és saját, nemrégi tapasztalatainkból okulva a hírszerzés értékelése önmagában nem elég. Csak a hiteles és alátámasztott tények fognak irányítani minket a döntéshozatalban" - írta a két szenátornak Miguel Rodriguez, a Fehér Ház törvényhozási ügyekkel foglalkozó igazgatója egy levélben, hozzátéve, hogy a következtetésre részben fizikai bizonyítékok alapján jutottak a hírszerzők.

"Mivel az elnök igen komolyan veszi ezt az dolgot, kötelességünk teljes mértékben megvizsgálni minden egyes bizonyítékot" - írta Rodriguez.

A levélről John McCain és Carl Levin szenátor tartott zártkörű sajtótájékoztatót, amelyen részt vett John Kerry külügyminiszter is, aki szerint a szíriai katonaság két támadást hajtott végre vegyi fegyverrel.

Barack Obama amerikai elnök korábban azt mondta, hogy a damaszkuszi rendszer részéről súlyos és tragikus hiba lenne, ha ilyen fegyvert vetne be a szíriai nép ellen.

A britek már kimutatták?

Vegyi fegyverek szíriai bevetésére utaló információi vannak a brit külügyminisztériumnak - közölte csütörtökön Londonban a tárca szóvivője.

A brit külügyi szóvivő hivatalos nyilatkozata szerint "Szíriából származó anyagmintákban" brit szakértők szaringáz nyomait mutatták ki.

A közlemény megfogalmazása szerint a minisztériumnak több más forrásból is "korlátozott, de meggyőző" információi vannak arról, hogy Szíriában vegyi fegyvereket vetettek be.

A brit külügyminisztériumi szóvivő nem jelentette ki egyértelműen, hogy e vegyi fegyvereket a szír kormányerők alkalmazták, de felszólította Bassár el-Aszad szíriai elnököt arra, hogy hitelesen bizonyítsa: nem ő rendelte el vagy hagyta jóvá e fegyverfajták használatát.

A külügyi szóvivő "rendkívül aggasztónak" nevezte a vegyi fegyverek szíriai bevetésére utaló jeleket, mondván: az ilyen fegyverek alkalmazása háborús bűncselekmény.

A brit sajtó nemrég már megszellőztetett olyan értesüléseket, hogy brit szakértők vegyi fegyverek bevetésére utaló nyomokat találtak Szíriából kicsempészett talajmintákban.

A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap név nélkül nyilatkozó katonai forrásokat idézve két hete azt írta, hogy a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézetének szakértői "egyértelmű bizonyítékokat" találtak e talajmintákban "valamilyen fajtájú vegyi fegyver" szíriai bevetésére.

A talajminta a lap értesülése szerint Damaszkusz közeléből származik, egy olyan térségből, ahol heves összecsapások zajlottak a kormányerők és a felkelők között.

A védelmi minisztérium laboratóriumának szakértői "kétséget kizáróan" megállapították, hogy a talajmintában vegyi fegyverekből eredő vegyszernyomok vannak, és bizonyos, hogy nem olyan anyagok, amilyeneket például zavargások esetén szokás bevetni tömegoszlatásra - írta a The Times.

A lap szerint ugyanakkor a vizsgálatokból az nem derül ki, hogy a vegyi fegyvereket, amelyekből a brit védelmi minisztérium által kimutatott anyagmaradványok származnak, a kormányerők vagy a lázadók vetették-e be. "Nem lehet egyértelműen ujjal mutatni az Aszad-rezsimre" a vizsgálati eredmények alapján - fogalmazott a The Times egyik bennfentes forrása.

Mi a következő lépés?

Ha kétségtelen bizonyítást nyer, hogy Szíria a vegyi fegyverek bevetésével átlépte a tiltott határt, akkor Washington konzultációkat kezd szövetségeseivel a következő lépésekről - jelentette ki csütörtökön Washingtonban a Fehér Ház egyik illetékese.

A névtelenül nyilatkozó tisztségviselő rámutatott, hogy Szíriában a vegyi fegyverek az Aszad-rendszer birtokában vannak, így az ilyen eszközökkel elkövetett támadásoknak tőle kellett kiindulnia.

John McCain republikánus csütörtökön kijelentette, hogy a szíriai rezsim átlépte a "vörös vonalat", John Kerry külügyminiszter pedig azt állította, hogy Damaszkusz két alkalommal is bevetette a vegyi fegyvert.

Egy, a The Washington Post című újságnak csütörtökön név nyilatkozó védelmi minisztériumi tisztségviselő rámutatott, hogy az Obama-kormány minden kétséget kizáró bizonyítékokat kíván beszerezni a szíriai vegyi támadásokkal kapcsolatban, mert nem akar ugyanabba a hibába esni, mint a Bush-kabinet.

George W. Bush 2003-ban azzal az indokkal támadta meg Szaddám Huszein rendszerét, hogy az tömegpusztító fegyverrel rendelkezik, ám az erre vonatkozó információk utóbb megalapozatlannak bizonyultak.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×