eur:
389.61
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Obama tavasszal Izraelbe látogat

Barack Obama amerikai elnök azt tervezi, hogy tavasszal Izraelbe látogat - erősítette meg kedden a Fehér Ház.

A vizitről a január 28-i telefonbeszélgetésük során állapodott meg az elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A washingtoni elnöki hivatal szóvivőjének tájékoztatása szerint Obama, aki a 2008-as elnökválasztási kampány óta nem kereste fel a zsidó államot, a tavaszi látogatás alkalmából a palesztinok kormányozta Ciszjordániába, valamint Jordániába is ellátogat.

"Az elnök második ciklusának kezdete és az új izraeli kormány megalakulása alkalmat nyújt az Egyesült Államok és Izrael közötti mély és tartós kapcsolatok megerősítésére és annak megvitatására, hogyan lehet továbblépni a kölcsönös aggodalomra okot adó ügyek széles körében, beleértve Iránt és Szíriát" - közölte Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője. Tájékoztatása szerint a látogatás részleteit később hozzák nyilvánosságra.

Obama elnök január 28-án telefonon gratulált Netanjahu kormányfőnek ahhoz, hogy pártja a legtöbb szavazatot kapta a január 22-i izraeli parlamenti választásokon, és kifejezte az Egyesült Államok készségét arra, hogy együttműködjön a leendő izraeli kormánnyal. Obama megerősítette elkötelezettségét a két ország szorosan együttműködése mellett közös törekvésük, a közel-keleti béke és biztonság érdekében.

A két politikus közötti viszony az elmúlt négy év során nem volt harmonikus. Ennek okai közé tartozik egyebek között, hogy Netanjahu kormánya a megszállt területeken létesült izraeli kolóniákon nem volt hajlandó fenntartani az építési moratóriumot az izraeli-palesztin tárgyalások 2010 szeptemberi, washingtoni újrakezdése nyomán, ami nagyban hozzájárult a folyamat kisiklásához.

Obama a maga részéről azzal korbácsolta fel az indulatokat, hogy kijelentette: a rendezéshez az 1967-es határokat kell alapul venni, amely határok csak a két fél közös beleegyezése alapján módosíthatók.

A két vezető személyes kapcsolatát - noha az országaik közötti biztonsági együttműködés minden korábbinál szorosabbá vált - az is megterhelte, hogy Netanjahu kilátásba helyezte: Izrael kész akár egyedül is csapást mérni az atomhatalmi ambíciókkal gyanúsított Iránra. Elemzők szerint egy ilyen támadás esetén az Egyesült Államok óhatatlanul belesodródna a konfliktusba.

Netanjahu egyesült államokbeli látogatásai során több diplomáciai fricskát kapott Obamától, aki elnökké választása óta még egyszer sem látogatott el Izraelbe. Az izraeli kormányfő a 2012-es amerikai elnökválasztási kampány idején hangsúlyozottan barátságosan fogadta az elnök republikánus kihívóját, Mitt Romneyt, aki egyebek mellett azt ígérte, hogy megválasztása esetén hivatalosan is Izrael fővárosaként ismeri el Jeruzsálemet.

A Fehér Házba novemberben újraválasztott Barack Obama a jelek szerint nem tett le róla, hogy a második elnöki ciklusa alatt megpróbálja feltámasztani a közel-keleti békefolyamatot. John Kerry külügyminiszter a kongresszusi meghallgatásán kijelentette, hogy bízik az izraeli-palesztin párbeszéd felélesztésében és sajtóértesülések szerint az első útja a Közel-Keletre, Izraelbe és Egyiptomba vezet majd.

A pénteken hivatalba lépett Kerry vasárnap telefonon beszélt Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Az amerikai diplomácia új vezetője megerősítette személyes elkötelezettségét az izraeli-palesztin békefolyamat előmozdítása mellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×