eur:
389.94
usd:
363.83
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Deák András: Utolsó alkalom volt az Orbán-Putyin találkozóra

Mindkét félnek érdeke volt az Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti múlt heti találkozó - mondta Deák András külpolitikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában.

Jó ideig most volt az utolsó alkalom az Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti találkozóra - mondta Deák András külpolitikai elemző, aki hozzátette: az oroszok általában nem szeretnek egy évvel a választások előtt regnáló miniszterelnökkel találkozni, főleg, ha nem egyértelmű a választás kimenetele. Vannak kivételek: ez Magyarország esetében 2006 februárja volt.

A Magyar Külügyi Intézet munkatársa szerint orosz részről eminens érdek volt, hogy a Déli Áramlat kapcsán -, amelynek építésnek 2016 január 1-jére be kellene fejeződnie - valamilyen előrelépés történjen.

Deák András hangsúlyozta: nem lehet tudni, hogy akár a Déli Áramlat, akár a paksi atomerőmű bővítése kapcsán miben maradtak a felek, azonban hozzátette: ha Magyarország Oroszországgal tárgyalna a paksi atomerőmű bővítésének ügyében, az oroszoknak helyzeti előnyük lenne.

Ha ugyanis Magyarország orosz céget bízna meg a bővítéssel, az orosz fél meghitelezné a beruházást, ám egyáltalán nem biztos, hogy egy új atomerőművi blokk építése jövedelmező befektetés lenne - hangsúlyozta. Egy erről szóló tárgyalás során atomerőmű-értékesítési tapasztalata miatt az orosz fél biztosan helyzeti előnyben lenne.

Deák András aláhúzta, hogy egy új nukleáris blokk Pakson csak akkor éri meg, ha jó áron el tudjuk adni a folyamatosan azonos kapacitáson termelt villamos energia Magyarországon fel nem használt hányadát.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×