eur:
392.37
usd:
365.46
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Német-francia javaslatok készülnek az euróövezet megerősítésére

Németország és Franciaország májusban közös javaslatokat terjeszt elő az euróövezet megerősítésére - jelentette be Angela Merkel Berlinben.

A német kancellár a német-francia minisztertanács ülése után Francois Hollande francia elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a kezdeményezéssel az euróövezet stabilizálásához és az integráció elmélyítéséhez kívánnak hozzájárulni. A javaslatok mindenekelőtt a versenyképesség javítására, a gazdasági növekedés ösztönzésére és a munkaerő-piaci harmonizációra vonatkoznak, kidolgozásukba bevonják a szociális partnereket. A közös javaslatokat a júniusi uniós csúcson tárgyalják majd meg - mondta Angela Merkel.

Francois Hollande hozzátette: a munkaadói és a munkavállalói oldal bevonásával készülő javaslatokat német-francia munkacsoportok készítik elő. Több partnerrel már fel is vették a kapcsolatot.

A német kancellár és a francia elnök a tájékoztatón hangsúlyozta: Németország és Franciaország különleges felelősséget visel az Európai Unióban. Ezért az EU következő hétéves keretköltségvetésének ügyében kompromisszumra törekednek.

A német-francia minisztertanács - a két kormány együttes tanácskozó testülete - ünnepi ülést tartott Berlinben a két nép háborúskodásait barátsági megállapodással felváltó Elysée-szerződés aláírása 50. évfordulójának alkalmából.

Az ülésen elfogadott nyilatkozat szerint az együttműködést egy sor intézkedéssel mélyítik tovább, a munkaerő-piaci integráció jegyében például közös állami munkaügyi hivatalt hoznak létre, amelynek első kirendeltségét a Rajna partján a franciaországi Strasbourggal átellenben fekvő németországi Kehlben nyitják meg. A nyilatkozatban rögzítik egyebek mellett az euróövezeti integráció előmozdítását célzó javaslatok kidolgozásának szándékát, illetve a szociális partnerek közötti határon átívelő egyeztetés fórumának kialakítására vonatkozó tervet is.

A német fővárosban kedden a két kormány mellett együttes ünnepi ülést tart a két parlamenti alsóház, a Bundestag és nemzetgyűlés is, valamint a francia szenátus küldöttsége és a német tartományokat képviselő Bundesrat.

A német-francia kapcsolatok szorosságát mutatja, hogy Franciaország 1961 óta minden évben a német export legnagyobb felvevőpiaca volt. A német statisztikai hivatal kedden megjelent adatai szerint a szomszédos országba irányuló német kivitel 97,5 milliárd eurót tett ki tavaly a január-novemberi időszakban, ami a teljes export mintegy 10 százaléka. A Franciaországból érkező import 60,2 milliárd euró volt ugyanebben az időszakban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×