eur:
393.52
usd:
368.04
bux:
66552.25
2024. április 25. csütörtök Márk

A hitelezők lefoglalhatják az elnöki repülőgépet

Brit repülőgépet bérelt a közeljövőben esedékes külföldi útjaira Cristina Kirchner argentin elnök, mert attól tart, hogy külföldi hitelezők lefoglalhatják az állami tulajdonban lévő elnöki gépet - erősítette meg az argentin elnöki hivatal illetékese hétfőn a The Sun brit lap értesülését.

Oscar Parrilli elmondta: az argentin külügyminisztérium az egyik, Argentínának hitelező befektetési alap "agresszív viselkedése" miatt tanácsolta azt az elnöknek, hogy ne használja az elnöki gépet, inkább béreljen repülőgépet a hét végén kezdődő kubai, valamint ázsiai - az Egyesült Arab Emírségeket, Indonéziát és Vietnamot érintő - látogatására.

A repülőgépbérlés számítások szerint 20 százalékkal növeli meg a költségeket, nagyjából 150 ezer dolláros plusz kiadást jelent.

Az argentin államkötvényeket birtokló, és azok visszafizetését követelő fedezeti alapok korábban többször megpróbálták lefoglaltatni külföldön az argentin elnöki különgépet és az Aerolíneas Argentinas állami légitársaság repülőgépeit, sőt az argentin jegybanknak az Egyesült Államokban elhelyezett letéteit. A fedezeti alapok követelésére egyszer rövid időre zárolták a párizsi argentin nagykövetség bankszámláit.

Október 2-án Ghánában az egyik befektetési alapnak az argentin tartozás fejében bírósági végzéssel sikerült lefoglaltatnia a Libertad argentin iskolahajót, amely egy ghánai kikötőben horgonyzott. A hajó hosszú jogi huzavona után - a hamburgi tengerjogi törvényszék döntése értelmében - hétfőn felszedhette a horgonyt, és szerdán várhatóan megérkezik Argentínába.

Néhány fedezeti alap 2001-ben kezdett - fillérekért - argentin államkötvényeket vásárolni, amikor már a dél-amerikai ország a csőd szélén állt, kötvényeinek árfolyama a mélyponton volt. Buenos Aires 2002 elején beszüntette külföldi adósságának törlesztését, és fizetésképtelenséget jelentett. Az egyezkedés során a hitelezők több mint 90 százaléka elfogadta az Argentínának nyújtott hitelek nagy részének a leírását.

A 2001-ben argentin államkötvényeket felvásárló fedezeti alapok viszont nem vettek részt sem a 2005-ös, sem a 2010-es átütemezésben, 100 százalékos árfolyamon követelik az argentin kormánytól a kötvények visszavásárlását. Az ügyben február végén folytatódik a per az illetékes amerikai bíróságon.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×