eur:
392.82
usd:
366.14
bux:
66803.65
2024. április 26. péntek Ervin

Tíz új miniszter Egyiptomban

Tíz új miniszter letette az esküt vasárnap Kairóban Mohamed Murszi egyiptomi elnök előtt annak a nagyszabású kormányátalakításnak a keretében, amely elsősorban a gazdasági vonatkozású tárcákat és a belügyminisztériumot érinti - jelentette a MENA hivatalos hírügynökség.

Mumtáz Szaíd pénzügyminisztert el-Murszi esz-Szajjed Hegázi egyetemi tanár, az iszlám pénzügyek szakértője váltja, aki közel áll a - Murszi elnököt soraiban tudó - iszlamista Muzulmán Testvériséghez. A belügyek és a belbiztonsági ügyek irányítására Mohamed Ibráhim rendőr tábornok, a távozó Ahmed Gamáleddín miniszter eddigi helyettese kapott megbízást.

Nyolc további minisztérium cserélt gazdát: a polgári repülésügyi, a közlekedési, a távközlési és informatikai, a villamosítási és energiaügyi, továbbá a környezetvédelmi, a regionális fejlesztési, a szállítási, az ellátási és belkereskedelemi. A parlament ügyeivel foglalkozó tárca vezetője is új.

Mohamed Murszi az eskütétel után elbeszélgetett az új miniszterekkel, megvitatta velük, miként lehetne újjáéleszteni az idegenforgalmat és nagyobb vonzerőt gyakorolni a külföldi befektetőkre.

Az államfő még december 26-án kijelentette: az új alkotmányról tartott referendum után átalakítja a Hisám Mohamed Kandil miniszterelnök vezette kormányt, hogy segítsenek a növekvő költségvetési hiánytól és a nemzeti valuta árfolyamának esésétől szenvedő gazdaságon.

Egyiptom augusztusban 4,8 milliárd dollárig terjedő kölcsönt kért az IMF-től, de december 11-én - miután az államfő felfüggesztette a súlyos költségvetési hiány miatt hozott adóemeléseket - a kormány arra kérte a valutaalapot, hogy halassza el döntését.

A lépésben szerepet játszott a belpolitikai helyzet is, amely decemberben bizonytalanná vált az államfői jogköröket kiterjesztő elnöki rendelet és az új, iszlamista alkotmánytervezet elleni tiltakozások miatt.

A Nemzetközi Valutaalap és Egyiptom felújítja tárgyalásait, az IMF magasrangú küldöttsége a kormány meghívására hétfőn érkezik Kairóba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×