eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Csökkentették Hodorkovszkij börtönbüntetését

Tizenháromról tizenegy évre csökkentette Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnás börtönbüntetését csütörtökön egy moszkvai bíróság orosz sajtójelentések szerint.

A Kreml bírálói közé tartozó - több nemzetközi szervezet által politikai fogolynak tekintett - Hodorkovszkij így a jelenlegi helyzet szerint 2014 októberében szabadulhat.

A büntetés csökkentése - amelyet Vlagyimir Vegyernyikov orosz államügyész kezdeményezett - a büntető törvénykönyv módosítása miatt vált szükségessé. A törvény most a korábbinál enyhébben bünteti a pénzmosást, amely az elítéltnek felrótt vádak közé tartozott.

A Yukos (Jukosz) olajvállalat főrészvényesét, valamint üzlettársát, Platon Lebegyevet 2003-ban tartóztatták le és 2005-ben ítélték el csalásért, adófizetés elkerüléséért, majd - egy újabb ítéletben - 2010-ben lopásért és pénzmosásért. Első fokon összesen 14-14 évet kaptak, de ezt 2011 májusában 13 évre mérsékelték őrizetbe vételüktől számítva.

A jelentések szerint a bíróság csütörtökön ismét felülvizsgálta a Lebegyevre vonatkozó ítéletet is. Ennek értelmében az ő büntetése is 11 évre módosul, és - ha a mostani döntést másodfokon is helybenhagyják - 2014 júliusában ő is elhagyhatja börtönét.

Lebegyev esetében a bírák a btk-módosítás óta már két ízben ítélkeztek csökkentésről (egyszer három év négy hónaposról, egyszer pedig háromévesről), de azokat a döntéseket magasabb fokon mindkétszer elutasították, és új eljárásra szólították fel az elsőfokú testületet.

Hodorkovszkij, aki egy időben Oroszország leggazdagabb embere volt, védői útján úgy nyilatkozott, hogy fellebbez az ítélet ellen. Vagyim Kljuvgant ügyvéd az AFP hírügynökségnek elmondta: folytatják a harcot, mert szeretnék elérni, hogy a 2010-es ítéletet teljes egészében semmisítsék meg.

A jelenleg 49 éves olajmágnás annak idején azzal érvelt, hogy olyan üzleti gyakorlatra hivatkozva perelték be, amelyek törvényesek, és széles körben alkalmazzák is azokat.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×