eur:
389.74
usd:
362.84
bux:
68036.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Obama nem engedi, hogy Irán atomfegyverhez jusson

A közel-keleti helyzet nyomja rá bélyegét az ENSZ őszi közgyűlésére. Barack Obama amerikai elnök például Iránt figyelmeztette, és saját országát állította példaként az arab országok elé. Az ENSZ-főtitkár szerint örökre elúszhat a lehetőség, hogy a palesztinok önálló államával rendezzék az izraeli-arab konfliktust.

Hónapok óta sürgetik és várják, hogy színt valljon, mit is tesz majd Irán fenyegetőnek tartott atomprogramja ellen. Barack Obama most értésre adta: nem engedi, hogy Teherán atomfegyverhez jusson, de továbbra sem volt hajlandó megmondani, mikor lépne fel Irán ellen.

"Az atomfegyverrel rendelkező Iránt nem lehetne megfékezni. Pusztulással fenyegetné Izraelt és fenyegetné az Öböl-országokat. Nukleáris fegyverkezési versenyt indítana el a térségben és összeomlana az atomsorompó egyezmény. Ezért az Egyesült Államok megteszi, ami szükséges, hogy Irán ne jusson atomfegyverhez" - mondta az ENSZ közgyűlése előtt az amerikai elnök.

Ahogy Obama fogalmazott, "sok iráni békében és jólétben akar élni", de Teheránt bírálva megjegyezte: az támogatja a damaszkuszi diktátort és külföldi terrorcsoportokat is.

Beszédét a Líbiában megölt amerikai nagykövetre, Chris Stevensre való emlékezéssel kezdte és fejezte be, és ennek kapcsán a toleranciáról és az erőszak elleni fellépésről és a közel-keleti demokratikus változásokról beszélt.

"Nem hisszük, hogy az elmúlt hetek erőszakos eseményei a muzulmánok többségének nézeteit fejezik ki, ahogy a videó szerzői sem fejezik ki az amerikaiak véleményét. Viszont minden országban, minden vezető feladata, hogy felemelje hangját az erőszak és a szélsőségességgel szemben" - mondta.

Obama arra sürgette az arab országok közvéleményét, hogy értse meg: bármilyen "durva és undorító" is a tiltakozásokat kiváltó film, ő azt nem tilthatja azt be. "A jövő nem azoké, akik a prófétát bemocskolják. De akik most tiltakoznak, azoknak a megszentségtelenített templomok és Krisztus-képek és a holokauszt-tagadók ellen is fel kell szólalniuk "- figyelmeztetett - utóbbival Ahmedinezsád iráni elnökre utalva.

Maga az iráni elnök ENSZ-beszéde előtt békülékeny hangot ütött meg: "Irán jobban is viselkedhetett volna. Készen állunk az őszinte párbeszédre" - mondta diákok előtt. Korábban azonban megismételte, hogy Izraelt "el kell törölni" - bár a CNN-nek adott nagyinterjúban ezt úgy magyarázta, hogy a megszállást kell eltörölni.

Ban ki Mun ENSZ-főtitkár közben az összes érintett felet bírálva azt mondta: elutasítja, hogy országok katonai akcióval fenyegessék egymást. Ezt megelőzően arra figyelmeztetett: az izraeli telepek bővítése miatt örökre elúszhat a lehetőség, hogy az izraeli-palesztin vitát az önálló palesztin állam létrehozásával oldják meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×