eur:
389.2
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem kell intézetbe vonulnia Malina Hedvignek

Mégsem kell intézetbe mennie Malina Hedvignek. A bíróság elutasította az ügyészség indítványát, amely alapján a volt diáklány pszichikai állapotát vizsgálták volna.

A Nyitrai Megyei Bíróság elutasította az államügyészség azon kérését, miszerint Malina Hedvig elmeállapotát egy pszichiátriai intézetben kellett volna megfigyelni. A döntés végleges.

Az ügyészség arra hivatkozva akarta megvizsgálni Malina elmeállapotát, hogy két pszichiáter a kivizsgálása kapcsán megemlítette, a Nyitrán megvert szlovákiai magyar diáklány a támadás után poszttraumatikus stresszben szenvedett. A hatóságok kíváncsiak lettek volna arra, hogy a lány vallomására ez a tény lehetett-e hatással.

Roman Kvasnica, a lány védőügyvédje a hírre úgy reagált, meg kell ismerkednie a bírósági döntés indoklásával. Jana Dubovcová emberjogi biztos korábban kijelentette, hogy az ügyészségnek egyáltalán nem lett volna szabad beadnia hasonló kérvényt, s nem is volt kérdés, mi lesz annak a sorsa. Korábban már járási szinten is hasonló döntés született.

A főügyészség májusban bízott meg két pozsonyi pszichiátert, hogy készítsenek szakértői jelentést Hedvig hat évvel ezelőtti lelkiállapotáról. Miután Hedvig élve törvény által adott jogával nem állt szóba velük, a szakértők azt kérték az ügyésztől, indítványozza az intézeti megfigyelés elrendelését. A járási bíróság azonban az indítványt elutasította, most pedig a fellebbviteli bíróság is megerősítette a korábbi döntést.

Azt továbbra sem tudni, hogy mi lesz a lány ellen kilátásba helyezett, hamis tanúzást érintő vádemelés sorsa, mellyel a hatóságok már évek óta foglalkoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×