eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Monumentális hadgyakorlattal üzennek Iránnak

Az utóbbi idők legnagyobb armadája vonult fel a Perzsa-öbölben, arra a lehetőségre készülve, hogy Izrael még az amerikai elnökválasztások előtt megtámadja Iránt. A felvonuló repülőgép-hordozókon becslések szerint több harci gép van, mint amennyit az iráni légierő hadrendbe tud állítani.

Egyes elemzők azt mondják, hogy Izrael nem akar egyedül fellépni Irán ellen, és megvárja az amerikai elnökválasztások kimenetelét. Mások szerint viszont még november előtt le akar csapni a fenyegetőnek tartott atomprogramot folytató iszlám köztársaságra.

Erre a lehetőségre készülve az amerikai és brit haditengerészet és szövetségeseik hatalmas flottát küldtek a Perzsa-, más néven Arab-öbölbe, ahol a világ tengeri kőolajszállítmányainak nagy része áthalad.

A britek egy sor aknaszedő hajót vonultattak fel, és velük hajózik a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó is. A szövetségesek az utóbbi idők legnagyobb hadgyakorlatát folytatják le, ezzel gyakorolva nyomást Teheránra. A gyakorlatban 25 ország, köztük Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok is részt vesznek.

Az irániak válaszul októberre terveznek masszív hadgyakorlatot. Mint a Telegraph megjegyzi, Irán modern radarokkal, drónokkal, továbbá repülők és hajók ellen bevethető rakétákkal rendelkezik. Amivel azonban igazán komolyan veszélybe sodorhatja a szövetséges hajóhadat, az mozgékony motorcsónakjainak tömege, melyeket robbanóanyaggal megrakva öngyilkos támadásokra használhat fel.

Szakértők megjegyzik azt is, hogy Irán atomlétesítményei olyan mélyre ásott bunkerekben találhatók, hogy az izraeli bombák nem sok kárt tehetnek bennük.

A zsidó állam azonban nem tudja elfogadni, hogy Iránnak atomfegyvere legyen, amikor többször is azzal fenyegette, hogy letörli a Föld színéről.

Közben szabotőrök felrobbantották a legújabb iráni atomlétesítmény vezetékeit. A Fordo-telepet is egy hegyoldalba épített bunkerbe telepítették. Az atomprogram vezetése most elismerte, hogy augusztus 17-én egy robbanás elszakította a közeli Kom városig nyúló elektromos vezetékeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×