eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Hónapokig élhet az alkoholtilalom

Komoly bevételkiesést jelent a csehországi vendéglők és élelmiszerboltok tulajdonosainak a mérgezéses esetek miatt bevezetett szesztilalom. Az állam adóbevétel-kiesése napi 25 millió korona, azaz több mint 280 millió forint - állítja a cseh sajtó.

A prágai egészségügyi minisztérium pénteken este azért tiltotta meg a 20 százaléknál magasabb alkoholt tartalmazó italok árusítását, mert az országban az utóbbi tíz napban 21-re emelkedett a metilalkohol-mérgezésben elhunytak száma, és további 38 személyt súlyos állapotban kórházban ápolnak. Az üggyel kapcsolatban a rendőrség eddig 23 személyt vett őrizetbe, közülük 13 ellen büntetőeljárás indult, de a súlyosan mérgező alkohol forrását egyelőre nem sikerült feltárni.

A Lidové Noviny című lap hétfőn azt állította: nem kizárt, hogy a mérgező metanol eredetét a szomszédos Lengyelországban kell keresni. A lap értesülései szerint ez az egyik hivatalos nyomozási verzió, a sajtóértesülést azonban a lengyel rendőrség nyomban cáfolta.

Leos Heger egészségügyi miniszter nem zárta ki, hogy a szesztilalom hetekig, sőt hónapokig fennmaradhat, mivel a cseh rendőrség elhúzódó vizsgálatokra számít. A cseh törvények szerint a pancsolt alkoholt gyártókat leleplezésük esetén akár tíz évi szabadságvesztésessel és magas pénzbüntetéssel sújthatják. A tilalom megszegéséért hárommillió koronás büntetés róható ki. A hatóságok a hétvégén több tízezer üzletet és vendéglőt ellenőriztek, s csak 69 esetben találkoztak a törvény megsértésével.

A statisztikák szerint a csehek a legnagyobb szeszfogyasztók közé tartoznak Európában.

A szomszédos Szlovákiában a lehetséges metilalkohol-mérgezések szempontjából nincs drámai és kritikus helyzet, ezért nincs ok az alkoholárusítás korlátozására sem - jelentette ki hétfőn Zuzana Zvolenská szlovák egészségügyi miniszter.

Szlovákiában eddig négy eperjesi személy esetében bizonyosodott be, hogy metilalkohol-mérgezés áldozata lett. Csehországból származó, zárjegy nélküli, műanyagpalackos házi szilvapálinkát ittak. A csehországi esetekhez képest mindannyian jó egészségi állapotban vannak, ami a szaktárca tájékoztatása szerint alighanem a kisebb elfogyasztott mennyiségnek vagy a mérgező anyag kisebb arányának köszönhető. A születésnapi ünnepségen fogyasztott, házi főzésű szeszt interneten rendelte Csehországból az eperjesi család.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×