eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Maximális szintre emelték a riadókészültséget Toulouse környékén

A legmagasabb szintre emelte a párizsi vezetés a terrorizmus elleni riadókészültséget Franciaország délnyugati részén, Toulouse környékén a hétfői vérengzés, négy ember, köztük három gyerek megölése után.

Nicolas Sarkozy francia államfő személyesen jelentette be hétfő este, a kormány főbb tagjaival tartott megbeszélés után, hogy a közterületek ellenőrzésére, különböző terrorizmusellenes intézkedések bevezetésére vonatkozó intézkedéscsomagot, az úgynevezett Vigipirate-tervet skarlátvörös szintre emelik.

Ilyen még soha nem történt az országban. Az eddig érvényes (a 2005-ös londoni merényletek után bevezetett) szint a vörös volt.

Sarkozy azt is közölte, hogy a nyomozás szerint ugyanaz az ember követte el a hétfői, egy zsidó iskola előtti vérengzést, illetve az elmúlt egy hétben katonák ellen végrehajtott környékbeli támadásokat. Sarkozy egyébként nyilvánvalónak mondta a hétfői támadás antiszemita indítékát.

Rendőri források szerint ugyanazt a a motort és ugyanazt a fegyvert használták Toulouse-ban és Montaubanban végrehajtott merényletek során. A Yamaha márkájú, T-MAX típusú robogót Toulouse-ban lopták több mint egy héttel ezelőtt, s valamennyi merénylethez 11.43-as kaliberű lőszert használtak.

Alapvetően két feltevést vizsgálnak: az iszlamista vagy a szélsőjobboldali szálat.

Tolulouse-ban és környékén 130 nyomozó kutat a hétfő reggeli gyilkosság elkövetője után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×