eur:
388.51
usd:
360.6
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Konzervativizmusból licitálják túl egymást Obama lehetséges kihívói

Vehemensen, gyakran egymás szavába vágva próbálta egymást túllicitálni konzervativizmusból a republikánus elnökjelöltségért folytatott versenyben vezető Rick Santorum és Mitt Romney, miközben szövetségi pénzek költésével és következetlenséggel vádolták egymást.

Az arizonai Mesában rendezett tévévitán, amely talán az utolsó lesz a republikánusok előválasztási küzdelmében, Santorumot a kampány során először ültették az emelvény közepére, közvetlenül Romney mellé. Ennek oka, hogy a február 7-én Missouriban, Coloradóban és Minnesotában aratott győzelmei után az ultrakonzervatív politikus országos szinten maga mögé utasította Romneyt a republikánus népszerűségi listán, és a közvélemény-kutatások alapján a jövő szerdán előválasztó Arizonában és Michiganben is nyerhet.

A csaknem egy hónapos kihagyás után megrendezett legújabb tévévitában Romney és Santorum az államadósság, az adópolitika és a honatyák által a költségvetésbe beprotezsált, úgynevezett "szamárfül-projektek" kérdésében is összecsapott.

Romney - aki a jelenlévő közönségtől a legtöbb tapsot kapta - egyebek között azzal vádolta Santorumot, hogy az pennsylvaniai szenátorként öt alkalommal is megszavazta a szövetségi adósságplafon megemelését, anélkül, hogy követelte volna ennek megszorításokkal történő ellensúlyozását, s riválisának honatyai tevékenysége alatt 80 százalékkal megnőttek a szövetségi kormány kiadásai. Romney érvelésére rákontrázott Ron Paul texasi képviselő is, aki "szélhámosnak" minősítette a versenyben újonnan élre tört riválisát.

Santorum most sem hagyta ki Romney-nak azzal való szembesítését, hogy Barack Obama demokrata párti elnök éppen az ő általa Massachusettsben bevezetett egészségbiztosítási törvényt tekintette a saját, hasonló reformjának mintájául. Ezt Romney tagadta és azzal vágott vissza, hogy elnökként be fogja tiltani a szerinte pazarló "szamárfül-projekteket", és hangsúlyozta, hogy Santorum is egy "semmibe vezető híd" tervét támogatta. (A volt massachusettsi kormányzó ezzel egy később feladott, 400 millió dolláros alaszkai projektre utalt.)

Newt Gingrich ezúttal a nevető harmadikként igyekezett pozícionálni magát, és tanácsadóira hallgatva visszatért ahhoz a - korábban számára eredményesnek bizonyult - taktikához, hogy ne az ellenfeleire, hanem az országos problémákra összpontosítson.

A szigorú bevándorlási törvényt elfogadott Arizonában megrendezett vita részvevői közül - a libertárius Paul kivételével - mindenki egyetértett azzal, hogy keményen meg kell fogni az immigrációt, és kerítést kell építeni az amerikai-mexikói határra. Gingrich szerint kettőt is.

A február 28-i arizonai és michigani, valamint a március 3-i Washington állambeli megmérettetés után lesz az elnökjelölt-aspiránsok eddigi legnagyobb tétmérkőzése: a március 6-i "szuperkedden" a republikánus választók 10 államban döntenek majd arról, hogy novemberben kit szeretnének a pártjuk részéről Barack Obama kihívójaként látni, további egy államban pedig egy négynapos véleménynyilvánítási folyamat kezdődik.

Az ellenfelek, némi meglepetésre, lemondták a "szuperkeddet" megelőző, március 1-re és 5-re kitűzött két tévévitát, amelyeket a szerdaihoz hasonlóan a CNN hírtelevízió közvetített volna. A naptárban szerepel ugyan még egy, március 19-i, kamerák előtt megvívandó szópárbaj, de ennek megtartása szintén bizonytalan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×