eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Visszavárják az afgánok a tálibokat?

Egy "szigorúan titkos" NATO-jelentés szerint a pakisztáni titkosszolgálatok közvetlen segítséget nyújtanak a táliboknak. A jelentésről a londoni The Times című napilap és a BBC szerzett tudomást.

A jelentés - amely több mint négyezer elfogott tálib, al-Kaida és más külföldi harcos közel 27 ezer kihallgatását elemezte - megállapítása szerint a tálibok ellenállása töretlen, és széles a támogatottságuk az afgán nép körében, a külföldi csapatkivonást követően pedig készek visszavenni a hatalmat az országban, s erre készülve visszafogják támadásaikat több körzetben, helyette a helyi lakosság megnyerésére indítottak kampányt.

Az afgán lakosság elsősorban a kormány korrupciója miatt javarészt a tálibok kormányzását részesíti előnyben. A jelentés szerint az ország biztonságának afgán erőkkel való szavatolására irányuló NATO-stratégia ellenére az afgán hadsereg és rendőrség széleskörűen együttműködik a lázadókkal. A tálibok befolyása gyakran a rendőrség és a hadsereg aktív segítségével növekszik. Az al-Kaida terrorszervezet befolyása egyre csökken, míg a táliboké ezzel ellentétben egyre növekszik.

A NATO-jelentés arra a megállapításra jut, hogy Pakisztán pontosan tudja a fontosabb tálib vezetők tartózkodási helyét. Iszlámábád ugyanakkor erélyesen cáfolta korábban, hogy kapcsolatban állna a tálibokkal.

Pakisztán elutasítja a jelentést. "Enyhén szólva is értéktelen dolgok ezek. Be nem avatkozási politikát folytatunk Afganisztánban, és azt várjuk, hogy más országok is szigorúan tartsák be ezt az elvet" - mondta a francia hírügynökségnek Abdul Bászit pakisztáni külügyi szóvivő.

A pakisztáni biztonsági szolgálatok egyik magas rangú vezetője szerint "a jelentés nem jelent meg (hivatalosan), a kiszivárogtatások pedig kommentálásra érdemtelenek".

Pakisztáni csapások a tálibokra

Legalább húsz tálibot ölt meg a pakisztáni hadsereg, amikor szerdán csapásokat mért az északnyugat-pakisztáni törzsi területekre, az iszlamista lázadók és az al-Kaida terrorszervezet legfőbb hátországára - közölték katonai források.

A hadsereg a pakisztáni tálibokat támadta az északnyugat-pakisztáni Orakzai törzsi területen, akik az elmúlt négy évben legalább ötezer embert öltek meg, elsősorban öngyilkos merényletekben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×