eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mitt Romney nyerte a floridai republikánus előválasztást

Mitt Romney győzött a Republikánus Párt floridai előválasztásán, a volt massachusettsi kormányzó a leadott szavaztok szavazatok 82 százalékának összesítése alapján a voksok 46 százalékát kapta. A második helyen Newt Gingrich volt képviselőházi elnök végzett 32 százalékkal, a harmadik messze leszakadva Rick Santorum (13 százalék), a negyedik pedig Ron Paul lett (7 százalék).

Florida a legnépesebb az eddig előválasztó államok között, s a keddi győzelemmel Romney nagy lépést tett afelé, hogy a párt hivatalos elnökjelöltjévé válasszák.

Győzelmi beszédében Romney Barack Obama elnököt tette felelőssé az amerikai gazdaság nehézségeiért és a magas munkanélküliségért. A volt kormányzó azt ígérte, hogy a Fehér Házba jutva "megmenti Amerika lelkét", csökkenti a kormányzati kiadásokat, egyensúlyba hozza a szövetségi költségvetést, visszavonja a hivatalban lévő elnök egészségbiztosítási reformját, kiáll a vallásszabadság mellett, olyan erőssé teszi a haderőt, hogy "senkinek eszébe se jusson kihívást intézni ellene", valamint kiáll azok mellett, akik a szabadságért küzdenek a világban és Amerika szövetségesei mellett.

A "napfény államában" aratott győzelme után Florida mind az 50 küldöttje Romneyra fog szavazni a Republikánus Párt augusztusi konvencióján. A négy előválasztási forduló nyomán a CNN összesítése szerint Romey 84, Gingrich 27, Paul 10, Santorum pedig 8 támogatót tudhat maga mögött. Az aspiránsoknak a hivatalos elnökjelöltség elnyeréséhez összesen 1144 küldött támogatására lesz szükség a Tampa Bayben megrendezendő konvención.

A győzelemmel Romney kampánya visszanyerte lendületét azt követően, hogy január 21-én Gingrichtől vereséget szenvedett a dél-karolinai előválasztáson.

A volt képviselőházi elnök a floridai vereség után kijelentette, hogy a "többi 46 államban" a "végsőkig" folytatja majd küzdelmet. Gingrich egyébként nem gratulált legyőzőjének és azt hangoztatta, hogy végül mégis ő lesz a republikánusok hivatalos elnökjelöltje.

Gingrichhez hasonlóan a verseny folytatása mellett döntött Santorum és Paul is. Santorum egyébként kijelentette, hogy Gingrich nem tudta kihasználni a dél-karolinai győzelme utáni esélyt, ezért a republikánusok támogatóinak most másik "konzervatív alternatívára" van szükségük Romneyval szemben.

A republikánus szavazók a legközelebb szombaton, a maine-i és a nevadai jelöltállító gyűléseken dönthetnek arról, hogy kit szeretnének Barack Obama kihívójaként látni a november 6-i elnökválasztáson.

A Campaign Media Analysis Group nevű csoport elemzése szerint egyébként a floridai előválasztási küzdelem utolsó hetében, az elektronikus médiában megjelent hirdetések 92 százaléka negatív hangvételű volt, ami mélypont az amerikai kampányháborúk történetében. A hirdetésekre Romney és támogatói 5:1 arányban többet költöttek, mint Gingrich és köre.

Romney Floridában 7 millió, az őt támogató "független" politikai akcióbizottságok (super PAC-ek) pedig 9 millió dollárt fordítottak televíziós hirdetésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×