eur:
389.58
usd:
361.9
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Leállították a byroni atomerőmű egyik reaktorát

Leállt az Illinois állambeli Byron atomerőmű egyik reaktora a külső áramforrás kimaradása miatt hétfő délután, s ezért az erőmű külső, nem radioaktív köréből kiengedték a gőzt a nyomás csökkentése érdekében - közölte az üzemeltető, az Exelon Nuclear.

Egyelőre nem ismeretes, mi okozta a külső áramellátás kimaradását a Chicagótól csaknem 150 kilométerre északnyugatra fekvő byroni erőmű második reaktoránál. A megfelelő hűtés érdekében azonnal bekapcsolták a dízelgenerátorokat, s az energiatermelő turbinákból - vagyis a reaktoron kívül részen - kiengedték a gőzt a hatékonyabb nyomáscsökkenés érdekében.

Az Exelon Nuklear szakértői szerint a kiengedett gőz alacsony koncentrációban tartalmaz tríciumot - a hidrogén radioaktív izotópját -, de a szövetségi hatóságok és az erőmű képviselői szerint az nem jelent veszélyt az erőmű dolgozóira és a környéken élőkre, s ezt a külső mérések adatai is alátámasztják.

Az amerikai nukleáris felügyeleti hatóság a "szokatlan jelenséget" a legalacsonyabb szintű besorolású atomerőművi üzemzavarnak minősítette. Az üzemzavar okait egyelőre vizsgálják, arról további részleteket nem közöltek. Az Exelon Nuclear vezetői szerint az egyik berendezés meghibásodása okozhatta az áramellátás kimaradását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×