eur:
388.49
usd:
360.83
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Remekül lehet síelni a szlovákiai hegyekben

A szlovákiai hegyekben ideális feltételek várnak a téli sportok kedvelőire. A kiadós havazásnak köszönhetően az alacsonyabban fekvő síközpontokban is üzemelnek a felvonók.

A szlovákiai idegenforgalmi szakemberek szerint már régen volt ennyi természetes hó a hegyekben, mint az idén. Az év eleje óta szinte naponta havazott a hegyekben, így a hóréteg vastagsága még a legigényesebb síelők igényeit is kielégíti. A legtöbb hó az Alacsony-Tátrában, a Chopok déli oldalán van, ahol 240 centiméteres hóréteget mértek, de az északi oldalon, a jasnái síközpontban is több mint egy méteres hó vár a látogatókra, és hasonló a helyzet szinte minden ismert téli üdülőhelyen.

A Magas-Tátrában is kiadósan havazott, ennek köszönhetően a múlt hét vége óta már a Lomnici-csúcs alatti nyeregben is lehet síelni. Ez a ország legmagasabban fekvő sípályája, és azon kevés lejtők egyike, melyet nem lehet műhóval borítani, tehát üzemeltetése nagy mértékben függ a természettől.

A jó hóviszonyoknak köszönhetően a Lomnici-csúcs alól egyhuzamban egészen az egyik legismertebb tátrai településig, Tátralomnicig lehet lesiklani, a pálya hossza több mint 3 kilométer, és e tekintetben a leghosszabbnak számít Szlovákiában.

Országszerte szinte minden felvonó üzemel, a várakozási idő minimális, hiszen az érdeklődés megoszlik a nagy központok és a kisebb, helyi sípályák között. A felvonók és síliftek száma több mint kétszázra tehető.

A külföldi vendégek közül is sokan inkább a kisebb, regionális síközpontokat választják, ugyanis a síbérletek ára itt jóval alacsonyabb, mint a Tátrában. Olcsóbb a szállás és az étkezés is.

A szolgáltatások színvonala, a téli központok felszereltsége évről-évre javul. A szállodák és éttermek tulajdonosai azt remélik, hogy a jó hóviszonyok növelik a látogatottságot, és az idei téli idény sikeresebb lesz, mint a tavalyi volt, amikor is a kisebb síközpontokban a kevés hó és a meleg idő miatt csökkent a síelők száma.

Hasznos információkkal szolgál az érdeklődőknek a holidayinfo.sk weboldal, mely magyar nyelven is olvasható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×