eur:
388.49
usd:
360.83
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Ismét Magyarország lesz terítéken az EU-ban

Szerdán Magyarország lesz terítéken az Európai Unióban. Ezúttal a médiahelyzetről tanácskozik egy munkacsoport.

Tavaly októberben hozott létre egy tanácsadói feladatkörrel felruházott, magas szintű munkacsoportot Neelie Kroes, a digitális menetrend témaköréért felelős európai bizottsági alelnök a médiaszabadság és a médiapluralizmus európai uniós helyzetének áttekintése céljából.

Brüsszeli bizottsági közlések szerint várható, hogy a munkacsoport szerdai ülésén a magyar médiapluralizmus általános helyzete, illetve a médiatörvény egyes rendelkezéseit alkotmányellenesnek minősítő tavaly december 19-i alkotmánybírósági döntés mellett szóba kerül a magyar rádiós frekvenciák pályáztatásának gyakorlata és a Klubrádió ügye is.

A médiatörvénnyel kapcsolatban a biztos szóvivője korábban közölte: ebben a témakörben "jelenleg nem várható a Bizottság részéről új kezdeményezés."

Neelie Kroes a múlt héten Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteshez, közigazgatási és igazságügyi miniszterhez írt levelében megerősítette a médiapluralizmus és -szabadság magyarországi helyzetével kapcsolatos aggodalmait. Levelében "erőteljesen sürgette", hogy a magyar kormány hajtsa végre a szóban forgó alkotmánybírósági döntést, amelynek értelmében az újságírók azonnali érvénnyel titokban tarthatják forrásaikat.

A rádiófrekvenciák engedélyezését illetően Kroes felhívta a figyelmet arra, hogy az EU nem korlátozza a kiadható engedélyek számát, a választás a magyar kormányé. A bizottsági alelnök szerint minél több versenylehetőséget kell nyitni, és a levélben "bátorította" a magyar hatóságokat további rádiós műsorszórási engedélyek kiadására.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa hetekkel ezelőtt konzultációt kezdeményezett a munkacsoporttal abban bízva, hogy sikerül eloszlatni az aggodalmakat. Az NMHH ugyanakkor egy hete azt közölte, hogy a hatóság "egyetlen konkrét kérdést sem kapott a munkacsoport részéről".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×