eur:
390.69
usd:
364.12
bux:
68366.69
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Általános amnesztiát hirdetett a szíriai államfő

Általános amnesztiát hirdetett a szíriai államfő az utóbbi tíz hónap kormányellenes zavargásai során elkövetett bűncselekményekre.

A SANA szíriai hírügynökség vasárnapi jelentése szerint Bassár el-Aszad elnök aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében közkegyelmet kapnak mások mellett mindazok, akik engedély nélkül viseltek fegyvert és akik január vége előtt leadják fegyvereiket a hatóságoknak. Amnesztiát kapnak azok a katonaszökevények is, akik január 31. előtt önként visszatérnek szolgálati helyükre.

Egyelőre nem világos, hogy a börtönökben fogva tartott rabok közül hányra vonatkozik az amnesztiarendelet. Egy emberjogi csoport adatai szerint tavaly március 15. óta a tüntetésekkel összefüggésben legalább 69 ezer embert vetettek börtönbe, s közülük csak 32 ezret engedtek szabadon.

Egy emberjogi csoport adatai szerint tavaly március 15. óta a tüntetésekkel összefüggésben legalább 69 ezer embert vetettek börtönbe, s közülük csak 32 ezret engedtek szabadon.

Az Arab Liga Szíria által is elfogadott rendezési tervének értelmében a damaszkuszi vezetésnek szabadon kellene engednie a politikai foglyokat amellett, hogy kivonja a kormánycsapatokat és a nehézfegyvereket a forrongó városokból, beengedi az országba az Arab Liga megfigyelőit, emberjogi aktivistákat és külföldi újságírókat, valamint megkezdi a tárgyalásokat az ellenzékkel.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vasárnap felszólította a szíriai elnököt, hogy állítsa le az öldöklést. Egy Bejrútban tartott nemzetközi konferencián a világszervezet vezetője felszólalásában hangsúlyozta, hogy minden vezető, "aki erő vagy kényszer alkalmazásával gyakorolja a hatalmat, vesztébe rohan". A régiós folyamatok kapcsán megerősítette, hogy az ENSZ támogatja a Líbiában, Egyiptomban, Tunéziában és Jemenben folyó demokratikus átalakulást.

Az ENSZ becslése szerint tavaly március közepe óta a tüntetések elfojtását célzó erőszak legalább ötezer ember életét oltotta ki, közülük több mint négyszázan haltak meg az utóbbi három hét alatt, azaz akkor, amikor az Arab Liga megfigyelői missziója már Szíriában tevékenykedett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×