eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Feloldotta a líbiai bankok elleni szankciókat az ENSZ és az Egyesült Államok

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa és az Egyesült Államok feloldotta a líbiai bankok elleni büntetőintézkedéseit, és megszüntette a bankok vagyonának zárlatát. A hétvégén váratlanul Tripoliba látogatott szombaton Leon Panetta amerikai védelmi miniszter, s személyében első ízben jár az amerikai védelmi tárca első embere Líbiában.

Leon Panetta előzőleg Bagdadban járt, majd pénteken Ankarában folytatott tárgyalásokat.

Az amerikai védelmi tárca vezetője sajtóértesülések szerint Abdur-Rahmán al-Kíb líbiai miniszterelnökkel és Oszáma Dzsualival, a védelmi tárca vezetőjével tárgyal.

A BT a líbiai központi bank és annak egyik leánybankja elleni büntetőintézkedéseit vonta vissza, így befagyasztott vagyonuk, 40 milliárd dollár visszakerülhet az országhoz az újjáépítés segítésére.

Nem sokkal ezután jelentette be az Egyesült Államok, hogy felszabadított több mint 30 milliárd dollárnyi líbiai bankvagyont.

Wiliam Hague brit külügyminiszter pedig közölte: kormánya sürgetni fogja az Európai Uniót, hogy szabadítsa fel a Nagy-Britanniában befagyasztott, 10 milliárd dollárnyi líbiai vagyont.

Várhatóan több milliárd dollárnyi további líbiai vagyont szabadítanak fel nemsokára másutt is a világban.

A líbiai bankvagyont a nemzetközi közösség a Moammer Kadhafi líbiai vezető és diktatórikus rendszere elleni lázadás kezdete után, márciusban fagyasztotta be.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×