eur:
388.38
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Václav Klaus egy új, nacionalista és euroszkeptikus politikai párt megalakításán dolgozik"

Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter szerint Václav Klaus államfő egy új, nacionalista és euroszkeptikus politikai párt megalakításán dolgozik, s ennek a munkának a része, hogy az elmúlt héten erőteljesen bírálta a cseh külpolitika új koncepcióját.

"Ez természetesen egy jól átgondolt támadás volt, része azoknak az eseményeknek, amelyekre 2013-ban kerül majd sor, amikor az államfő megbízatása lejár" - jelentette ki Schwarzenberg a cseh közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában.

Klaus kedden Prágában, a cseh nagyköveteket fogadva úgy fogalmazott: Prága külpolitikai koncepciója tele van "üres témákkal", nem foglalkozik az Európai Unióban létező kedvezőtlen tendenciákkal, valamint a cseh külpolitika valódi kulcsproblémáival. "Ha a koncepció valódi koncepció lenne, akkor annak valódi érdekeink ismeretéből és tisztázásából kellene kiindulnia, s tartalmaznia kellene azokat a témákat, amelyek számunkra fontosak, s amelyekkel valamit kezdeni akarunk" - hangsúlyozta az elnök.

Schwarzenberg úgy látja: ha a Polgári Demokratikus Párt (ODS), amelyet Klaus alapított és tíz évig vezetett, elutasítja az elnöki tisztségből távozó Klaus újbóli vezető szerepét, akkor a politikus új pártot alapít, amihez már most készíti elő a talajt. Hozzátette: Klaus nagy figyelemmel kíséri az Európai Unió történéseit, s ezek alapján a nacionalista témákat helyezi előtérbe.

"(Klaus) arra számít, s nagy valószínűséggel joggal, hogy egy olyan párt, amely erős nemzeti érvekre épül sikeres lehet az Európai Unió elleni harcban, hiszen állítólag onnan származik minden rossz" - mutatott rá a cseh diplomácia irányítója, aki egyben a TOP 09 jobbközép párt elnöke is. Schwarzenberg azt mondta: Klaus azért támadja őt személyesen is, mert a politikai paletta közepén szeretne több teret kialakítani jövőbeni pártjának.

"Nyugat-Európában az ilyen típusú pártok 10-12 százalékot szoktak szerezni. A Cseh Köztársaságban tíz százalékot látok" - vélekedett a Vladimíra Dvoráková politológus. Szerinte is Klaus "már hosszabb ideje saját politikai játszmájával" van elfoglalva, amelynek célja Klaus visszatérése a pártpolitikába.

Václav Klausnak 2013 márciusában jár le második elnöki megbízatása, s harmadszor már nem indulhat az államfői bársonyszékért. Klaus nyíltan jelezte: elnöki mandátuma lejárta után sem tervezi visszavonulását a nagypolitikából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

A Z generáció tagjai aktív pénzkeresők, adót fizetnek, lakbért, rezsit és tandíjat, mindeközben próbálnak megtakarítani, mégis úgy érzik, hogy nem eléggé tájékozottak a pénzügyi kérdésekben. Ez nem meglepő, mert a gazdasághoz kötődő egyetemi szakokon kívül sehol nem tanítják a pénzügyi ismereteket, a család idősebb tagjai pedig nem tudják érthetően átadni ezt a tudást, vagy akár ők maguk sincsenek tisztában alapvető gazdasági és pénzügyi fogalmakkal. A GEN Z Fest-en, május 9-én szakértők segítenek tisztázni a pénzügyi kérdéseket, legyen szó lakhatásról, vállalkozásról vagy befektetésről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×