eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Belgrád hajthatatlan

Az észak-koszovói válságnak vége, de Belgrád nem engedheti meg, hogy Pristina kiépítse saját intézményeit a szerbek lakta térségben, sem pedig azt, hogy Szerbiát kipenderítsék Koszovóból - szögezte le Borislav Stefanovic, a szerb-albán párbeszédben részt vevő belgrádi küldöttség vezetője. A főtárgyaló a Blic című belgrádi napilapban csütörtökön megjelent interjúban beszél erről.

"A válság véget ért, kezdjük a párbeszédet (az albánokkal) Brüsszelben" - mondta Stefanovic, aki szerint a koszovói határátkelők kérdése Belgrád számára az a határvonal, amelyet nem léphet át. "Nem engedhetjük meg, hogy Pristina létrehozza intézményeit északon, sem pedig azt, hogy Szerbiát kipenderítsék Koszovóból" - tette hozzá.

A zömében szerbek lakta Észak-Koszovóban július 25-én válságos helyzet állt elő, miután a pristinai kormány kommandósokat vezényelt két határátkelőre, hogy érvényt szerezzenek a szerb áruk behozatali tilalmának. A koszovói kormány ezzel akarta kiterjeszteni hatalmát a zömében szerbek lakta észak-koszovói körzetre. Az intézkedés azonban feldühítette a helyi szerbeket, akik útakadályokat emeltek, és felgyújtották az egyik átkelőt.

Belgrád és Pristina a múlt pénteken a NATO közvetítésével megállapodást kötött, amely értelmében a határállomások katonai biztonsági övezeteknek tekintendők, és ott KFOR-békefenntartók teljesítenek majd szolgálatot. A szerbek szerdára virradóra már el is kezdték az úttorlaszok elbontását.

A belgrádi főtárgyaló a Blic-interjúban felhívja a figyelmet arra: a megállapodás révén - minden hiányossága mellett - Belgrád kezességet kapott a nemzetközi közösségtől arra, hogy nem lesznek újabb pristinai kísérletek a térségbeli helyzet egyoldalú megváltoztatására. Az egyezség lehetetlenné teszi a pristinai intézmények kiépítését Észak-Koszovóban - mondta Bogdanovic. Hozzátette azonban, hogy az észak-koszovói szerbek joggal bizalmatlanok és óvatosak, s ha valaki megsérti a megállapodást, akkor visszatérnek a barikádokra.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×