eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Gyermekek százait keresik évekkel a polgárháború után

Hatszázharminc eltűnt gyermeket tartanak számon Srí Lankán, több mint két évvel az évtizedekig tartó polgárháborús konfliktus vége óta, hollétükről semmit sem tudnak a hatóságok - adta hírül az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó hírportálja (IRIN) a Srí Lanka-i kormány adatbázisára hivatkozva.

A gyerekek többsége a 2009. május 18-án véget ért háború utolsó időszakában tűnt el, amikor a szingaléz kormányerők megsemmisítő győzelmet arattak a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) felett. A szakadár szervezet 1983 óta harcolt a tamil szülőföld függetlenségéért.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) által idézett felmérése szerint az eltűnt gyermekek 64 százalékát a tamil lázadók gyűjtötték össze, 30 százalékuknak pedig a kormányerők frontvonalai mögött veszett nyoma. Az összecsapások utolsó fázisában több mint 300 ezer állampolgárnak kellett elhagynia a korábban tamil ellenőrzés alatt álló területeket. Miután a menekülteket a harcok közelében felállított táborokba zsúfolták, a szülők többsége kétségbeesetten keresni kezdte gyermekét.

A 2009 decemberében megalakított Családkövető Egység valamint az UNICEF közreműködésével máig több mint 600 gyermek talált vissza családjához, ezek közül 13 eset vizsgálata máig folyamatban van.

Az ENSZ korábbi adatai szerint több mint hét ezer civil vesztette életét a szakadár LTTE elleni négy hónapos általános offenzívában, míg a belháború 1983-as kiszélesedése óta eltelt bő negyedszázadban 80-100 ezerre tehető a civil áldozatok száma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×