eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Fukusimában kinyitják az ajtót

Kinyitják vasárnap a márciusi földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőmű második reaktorának az ajtaját, hogy csökkentsék odabent a magas páratartalmat.

A reaktorban a levegő páratartalma elérte a 99,9 százalékot, ami nehezíti a kármentesítési munkálatokat. Az atomerőművet üzemeltető vállalat, a Tepco közölte, hogy az ajtónyitás miatt kis mennyiségű radioaktív levegő kerül ki a szabadba, de ez nem okoz jelentős környezetszennyezést.

A reaktor szellőztetésére vasárnap kapott engedélyt a Tepco az illetékes hatóságoktól. A művelet helyi idő szerint este nyolc órakor kezdődik, és hajnali négy óráig tart. Az ajtókat lassan nyitják ki, hogy ne kavarják fel a reaktorházban lerakódott sugárszennyezett port.

A szellőztetés után a szakemberek nitrogént szivattyúznak a reaktorba, hogy megakadályozzák a hidrogénrobbanást.

Hasonló műveletet hajtottak végre a múlt hónapban az egyes reaktorban is, és a munkálatok elkezdése előtt tájékoztatták a környékbeli lakosokat, illetve a Japánhoz legközelebb fekvő országok kormányait.

Közvélemény-kutatások szerint a márciusi nukleáris baleset nyomán Japánban a polgárok közel négyötöde - 82 százaléka -azon a véleményen van, hogy be kell zárni az országban üzemelő mind az 54 atomreaktort. A megkérdezettek 94 százaléka mondta azt, hogy "nagyon" vagy "bizonyos mértékben" aggasztja a japán atomerőművek biztonsága.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×