eur:
385.64
usd:
354.16
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

"Székelyföld márpedig létezik"

Székelyföld létezik, függetlenül attól, hogy a román politikusok nem akarják ezt elismerni, mert a "magyarok sovinizmusának" rémképén kívül nincs más ötletük román szavazóik mozgósítására - ezt a gondolatot fejti ki szerdai kommentárjában az Evenimentul Zilei.

A román napilap szerdai vezércikkében Mircea Marian megállapítja: a rendszerváltás óta eltelt két évtizedben nem volt Romániában olyan választási kampány, amelyben ne került volna terítékre, hogy a magyarok el akarják rabolni Erdélyt.

Hivatalosan ugyan Románia EU-tagként már évek óta szorgoskodik, hogy felszámolja a határt Magyarországgal, magyar állampolgárok korlátozás nélkül vásárolhatnak földet Erdélyben, és román állampolgárok is átköltözhetnek magyar területre, ha akarnak - olvasható cikkben.

Ennek ellenére román politikusok minden esztendőben azzal ijesztgetnek, hogy a "horthysták" be akarják tenni lábukat Erdélybe - írja a szerző. Arra is felhívja a figyelmet: míg a 90-es évek elején a szélsőségesen nacionalista pártok használtak ilyen érveket a szavazatok gyűjtéséhez, ma az ellenzékben lévő liberális párt teszi ugyanezt.

A cikkíró szerint a magyar veszélytől tartva a romániai fejlesztési régiók jelenlegi rendszerét szándékosan politikai szempontok alapján rajzolták meg, ahelyett, hogy a történelmileg kialakult területeket vették volna figyelembe. Márpedig Székelyföld mindig is létezni fog a magyarok számára, bármennyire is próbálják eltörölni ezt az elnevezést a román politikusok - olvasható a cikkben, amelynek szerzője emlékeztet: még Franco kemény spanyolországi diktatúrája sem volt képes lerombolni a katalánok vagy a baszkok identitását. A demokratikus Európai Unióban a tagállamok mára megtanulták, hogy a kisebbségek értéket képviselnek- fűzi hozzá.

Ezek alapján az Evenimentul Zilei vezércikkírója leszögezi: nem Székelyföld léte, nem Tőkés László személye jelenti a veszélyt Románia számára. "Ennél sokszorosan veszélyesebbek azok az idióta és felületes politikusok, akik 21 évnyi politizálás után sem képesek másként mozgósítani a szavazókat, mint a magyar sovinizmus rémképének felfestésével. E politikusoknak egyszerűen nincs más ötletük" - írja a szerző.

Valóságos helyi autonómiát!

Az Adevarul szerdai vezércikke is a régiós térkép átrajzolásának a tükrében vizsgálja a magyarokhoz való viszonyulás kérdését. Ion M. Ionita vezető szerkesztő szerint az uniós pénzek hatékonyabb lehívása érdekében feltétlenül szükség van a régiós felosztás átalakítására, de az szerinte csak akkor valósítható meg, ha valóságos helyi autonómiát biztosítanak.

Az újonnan megalakított régiókat - amelyeket lehet akár továbbra is megyéknek nevezni - fel kell ruházni azzal a hatáskörrel, hogy közvetlenül tárgyalhassanak Brüsszellel, és anélkül tehessenek javaslatokat különféle projektekre, hogy szükség lenne Bukarest bürokratikus jóváhagyására - írja a szerző.

Szerinte a román politikának le kellene vetkőznie végre a magyar többségű megyék autonómiájától való félelmet. "Ha megszabadulunk ettől a komplexustól, és európai szellemben - nem etnikai alapon - autonómiát adunk Románia minden egyes régiójának, akkor az európai pénzek is bejutnak Romániába" - olvasható az Adevarul vezércikkében.

Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×