eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Betiltják a szüzességi vizsgálatot

Az egyiptomi hadsereg megígérte, hogy betiltják az őrizetbe vett nőkön végrehajtott úgynevezett szüzességi vizsgálatot - közölte kedden Kairóban a Human Rights Watch (HRW) emberi jogvédő szervezet.

Az országot Hoszni Mubarak elnök februári bukása óta irányító Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa közölte: parancsot adott, hogy vessenek véget a szüzességi teszteknek - mondta el Kenneth Roth, a New York-i székhelyű szervezet igazgatója.

Roth azután beszélt erről, hogy a HRW küldöttsége Eszám Saraf egyiptomi kormányfővel, Abdel-Azíz el-Gindi igazságügy-miniszterrel és legfelsőbb tanács meg nem nevezett tábornokával tárgyalt.

A szüzességi vizsgálatok, amelyekről a kairói Tahrír téren tartott március 9-i tüntetés után őrizetbe vett nők számoltak be, heves tiltakozást váltottak ki a jogvédő szervezetek körében.

Roth szerint a legfelsőbb tanács indoka a vizsgálatokra: így akarták kivédeni az esetleges vádakat, hogy a fogva tartott nőket a börtönben megerőszakolták. "Mintha csak a szüzeket lehetne megerőszakolni, a többieket nem" - értetlenkedett a HRW igazgatója a magyarázaton, amelynek, mint mondta, "semmi értelme".

A katonák, akik ugyan tagadták, hogy bármi rosszat tettek volna, közölték, hogy többet nem teszik - hangsúlyozta Roth. Lealacsonyítónak nevezve a vizsgálatokat, a jogvédő közölte, hogy a szervezet rajta tartja a szemét az ígéret teljesítésén.

Heba Morajef, a HRW egyiptomi képviselője elmondta: a Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsának tábornoka szerint "ez bevett gyakorlat a börtönökben", de döntés született arról, hogy a továbbiakban nem végeznek szüzességi teszteken fiatal lányokon a hadsereg által ellenőrzött börtönökben.

Morajef tanúvallomásokon alapuló beszámolója szerint a börtönbe vitt 17 fiatal nőtől megkérdezték, ki lány és ki asszony. Ezután egy orvosnak öltözött, orvosként bemutatkozó katonatiszt elvégezte a szüzességi vizsgálatot a magukat lánynak mondókon. A 17 nőt három nappal később elengedték, miután egy évi felfüggesztett börtönre ítélték őket. Hivatalosan senki sem tett feljelentést, tekintettel a téma kényességére, valamit arra, hogy félnek a katonaság ellen pereskedni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×