eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Meglepetés az új parancsnok személye

Az amerikai szárazföldi hadsereg most áprilisban kinevezett parancsnokát választotta ki Barack Obama elnök az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjévé - közölte két meg nem nevezett tisztségviselő, aki bennfentes a kiválasztási folyamatban.

Martin Dempsey tábornokról, az iraki háború veteránjáról van szó. Személye meglepetés, mert április 11-én lett négy évre a szárazföldi erők vezérkari főnöke. Az nem szokatlan, hogy vezérkari főnökből lesz a bizottság vezetője, de az igen, hogy ilyen gyorsan.

Õ lesz az elnök legmagasabb rangú katonai tanácsadója, amikor Mike Mullen tengernagy megbízatása szeptember 30-án lejár. Mullen két évig volt a haditengerészet vezérkari főnöke, mielőtt a bizottság vezetőjévé nevezték ki.

Dempsey személyét még a washingtoni szenátusnak meg kell erősítenie. A két nyilatkozó forrás szerint Obama választását jövő kedden jelentik be hivatalosan.

Eddig úgy lehetett tudni, hogy az elnök a tengerészgyalogos James Cartwright tábornokot, a vezérkari főnökök főnökének helyettesét fogja kinevezni a csúcsposztra, de Obama a hétvégén közölte vele, hogy már nem vele számol - mondta egy védelmi forrás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×