eur:
389.6
usd:
361.95
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Magyar nagykövet Mladics elfogásáról: "Ideális időzítés"

A magyar Külügyminisztérium közleménye szerint jelentős fejlemény Ratko Mladics elfogása, fontos lépés Szerbia euroatlanti integrációjában, amelyet Magyarország továbbra is támogat. A belgrádi magyar képviselet vezetője szerint a háborús bűncselekményekkel vádolt Mladics ügyének dramaturgiája ideálisan alakult a szerb kormány számára.

A magyar külügyi tárca úgy foglalt állást: a háborús bűnökkel vádolt egykori boszniai szerb katonai vezető elfogása és kiadatása a hágai Nemzetközi Törvényszéknek egyértelmű bizonyítéka annak, hogy Szerbia elkötelezett a törvényszékkel történő teljes együttműködés és a régió népeinek megbékélése mellett.

A belgrádi magyar képviselet vezetője elmondta, hogy a boszniai szerb hadsereg egykori parancsnokának kézre kerítése pont jó időben történt, nem sokkal azután, hogy Serge Brammertz hágai főügyész elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy nem kielégítő Belgrád együttműködése a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszékkel.

Mladics elfogásával Szerbia megfelelő választ adott az őt ért kritikára, és valószínűsíthető, hogy az Európai Uniótól  hamarosan meg is kapja a tagjelölti státust.

A történteknek egyelőre semmilyen hatását nem érezni a szerb fővárosban - jegyezte meg Nikowitz Oszkár. Hozzátette, nem tartja valószínűnek, hogy bármiféle tiltakozó megmozdulásra sor kerülne, ellentétben a szintén háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic (a srebrenicai mészárlás idején a boszniai Szerb Köztársaság elnöke) 2008-as elfogásakor történtekkel. Akkor ezrek vonultak utcára.

A nagykövet közölte: a diplomatákat figyelmeztetik majd arra, hogy autójukkal ne parkoljanak a magyar nagykövetség előtt, mivel az épülettel átellenben található a szerb Demokrata Párt székhelye, amelynek közelében esetleg előfordulhat tiltakozó akció.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×