eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Bevándorlókat támadtak meg Athénban egy nagy port felvert gyilkosság után

Több száz neonáci és helyi lakos támadt rá kedden este néhány tucat külföldi bevándorlóra Athén belvárosában egy nagy felháborodást kiváltó gyilkosság nyomán.

Kedden hajnalban ugyancsak a görög főváros központjában, a Patiszion negyedben ismeretlenek meggyilkoltak egy 44 éves görög férfit, aki várandós feleségét akarta szülőotthonba szállítani. A férfit hárman támadták meg, amikor be akart autójába ülni. Kitépték a kezéből a videokamerát, amellyel második gyermekének megszületését akarta lefilmezni. A szemtanúk által külföldiként jellemzett tettesek nem elégedtek meg a rablással, hanem leszúrták áldozatukat.

Az egész országot megrázó gyilkosság, amely a reggeli hírműsorokban vezető helyen állt, ismét felszínre hozta a vitát arról, hogy a hatóságok évek óta milyen gondatlanul kezelik a főváros belső negyedeinek "elgettósodását". A belvárost ugyanis kábítószeresek, prostituáltak, rendezetlen helyzetű bevándorlók és a szélsőjobboldal által szervezett "milíciák" lepték el.

Jeórjiosz Petalotisz, a kormány szóvivője visszautasította a kritikákat, hangsúlyozva, hogy már előkészítették az Athén belvárosának rehabilitálását célzó projektet. A rendőrség felügyeletét ellátó miniszter pedig felszólította az "egész államot" és a főváros önkormányzatát, hogy mozgósítsa erőforrásait a probléma megoldásának érdekében.

"Ki a külföldiekkel" csatakiáltással kedd este neonácik és helyi lakosok megtámadtak több tucat bevándorlót: megverték őket és rájuk parancsoltak, hogy takarodjanak a negyedből. Ezt követően feldúltak egy üzletet, amelynek tulajdonosa külföldi. Jelentős létszámú rohamrendőrt vezényeltek ki a Patiszion negyedbe, hogy megfékezzék a dühöngő tömeget. A rendfenntartó erők könnygázt vetettek be és több embert őrizetbe vettek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×