eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A kommandós akció után nyoma veszett bin Laden egyik fiának

Oszama bin Laden egyik fiának nyoma veszett azután, hogy egy amerikai kommandó a múlt héten rajtaütött a terroristavezér rejtekhelyén - állítják pakisztáni biztonsági tisztségviselők. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tájékoztatása szerint két szenátusi bizottság tagjai megtekinthetik a halott Oszama bin Ladenről készült felvételeket.

Az ABC Newsnak névtelenül nyilatkozó informátorok bin Laden pakisztáni őrizetben lévő három özvegyének vallomására hivatkozva állították, hogy az al-Kaida vezetőjének egyik, mindeddig beazonosítatlan fia eltűnt a kommandós akció nyomán. A korábbi híradásokból az derült ki, hogy a rajtaütés közben az amerikaiak lelőtték a terroristavezér Kálid nevű fiát és a halott bin Ladenen kívül senkit sem hoztak el a helyszínről.

A pakisztáni nyomozók állítása szerint valaki eltűnt a megostromlott épületegyüttesből. Az ABC News szerint nem tudni, hogy bin Laden Hamza nevű fia - akinek anyja pakisztáni őrizetben van - a helyszínen tartózkodott-e.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személy kijelentette: a pakisztáni hatóságok a kezdeti vonakodás után ígéretet tettek rá, hogy az amerikai nyomozók a közeli jövőben találkozhatnak bin Laden özvegyeivel. A tervezett kihallgatás idejét ugyanakkor nem közölték.

Oszama bin Ladennek, aki ötször házasodott, legkevesebb 18 gyereke van. A fiai közül ugyanakkor egy sem várományosa az al-Kaida vezetői posztjának. "A dinasztikus arab kormányokkal szemben az al-Kaida nem ilyen, s a (bin Laden) fiai sohasem játszottak jelentősebb operatív szerepet. A jelek szerint nem nevelték őket arra, hogy vezető szerepet töltsenek be az al-Kaidában" - jelentette ki az ABC Newsnak Richard Clarke, a Fehér Ház volt terror-elhárítási szakértője.

A szenátorok megnézhetik a halott bin Ladent

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tájékoztatása szerint két szenátusi bizottság tagjai megtekinthetik a halott Oszama bin Ladenről készült felvételeket.

A CIA az amerikai felsőház hírszerzési és a fegyveres testületeket felügyelő bizottságának tagjait invitálta meg, hogy ha kívánják, egyeztessenek időpontot a fotók megtekintéséről.

Barack Obama amerikai elnök a múlt héten úgy döntött, hogy a képeket nem tárják a nyilvánosság elé, mert azok újabb erőszakra sarkallhatnak, és az al-Kaida terrorszervezet propagandaeszközéül szolgálhatnak.

A terroristavezérrel egy amerikai kommandó végzett a pakisztáni Abbotábádban. Holttestét a tengerbe süllyesztették.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×