eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Irán kész folytatni a tárgyalásokat atomprogramjáról

Irán hivatalosan elfogadja az atomprogramjáról szóló tárgyalások folytatását a nagyhatalmakkal - ezt tartalmazza az a levél, amelyet Szaíd Dzsalíli iráni főtárgyaló küldött Catherine Ashtonnak, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének.

Az Irán brüsszeli nagykövete által kedden átadott levél válasz volt Ashton üzenetére, miszerint Teherán előfeltételek nélkül újítsa fel a vitatott programjával kapcsolatos tárgyalásokat az "5+1" csoport - az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja), valamint Németország - képviselőivel.

Dzsalíli azt írta, hogy Irán "kedvezően fogadja (a nagyhatalmak) visszatérését a tárgyalóasztalhoz (a felek közt meglévő) közös pontokban való együttműködés alapján" - jelentette az al-Alam arab nyelvű iráni televízió. A főtárgyaló hozzátette, hogy a tárgyalásoknak méltányosaknak kell lenniük, "tiszteletben tartva a nemzetek jogait, és kerülve mindennemű nyomást".

Az EU-diplomácia vezetője februárban küldött levelet az iráni hatóságoknak, miután januárban kudarcba fulladt az 5+1 csoport és Irán isztambuli találkozója. Az egyévi szünet után tavaly októberben felújított, majd idén januárban folytatott tárgyalásokat a süketek párbeszéde jellemezte, Teherán hallani sem akart az urándúsítás felfüggesztéséről.

Miközben a nagyhatalmak az iráni atomprogramra akarnak összpontosítani, Irán kiterjesztené a témák körét a globális biztonsági több kérdésére, így a világméretű leszerelésre, Izrael atomfegyver-birtoklásának kérdésére, minden ország jogára a békés célú atomenergiához, valamint a biztonsági és gazdasági együttműködésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×