eur:
387.54
usd:
356.86
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Győri Enikő: A soros elnökség jó alkalom a bemutatkozásra

Magyarország soros uniós elnöksége remek alkalom, hogy az ország minél többet megmutasson magából, ezért szerveznek annyi kulturális rendezvényt a félév alatt Magyarországon és külföldön is - mondta Győri Enikő uniós ügyekért felelős államtitkár szombaton Budapesten.

Az államtitkár a május 9-i Európa-nap alkalmából a Millenáris Parkban rendezett kétnapos rendezvénysorozat megnyitóján egy hasonlattal írta le az uniót: mindenkinek többféle köntöse van, nemzeti és európai is, de ezek mind jól megférnek egymás mellett a fogason.
Claus Sorensen kommunikációs főigazgató az eseményen kiemelte: optimista az EU jövőjét illetően, mert amit mára elértek, az jóval több, mint amennyit annak idején a "szüleink, nagyszüleink" reméltek. Ugyanakkor még sok tennivaló akad - hangsúlyozta, és a park mellett tüntető jemeniekre utalva hozzátette: együtt éreznek velük. (A rendezvény helyszíne mellett tüntető jemeniek azt követelték, az EU tegyen többet az emberi jogok védelméért országukban.)
A főigazgató üdvözölte, hogy sok gyermek és fiatal látogatott ki a Millenáris Parkba, mert - mint mondta - az ő jövőjükért dolgoznak az unióban.
A magyarok ezer éve azért küzdenek, hogy Európa "szerencsésebbik feléhez" tartozzanak - mondta Gyürk András néppárti (Fidesz) európai parlamenti (EP) képviselő. Hozzáfűzte: a rendszerváltozás lehetővé tette, hogy az ország az EU része legyen.

Ugyanakkor a csatlakozás után sokan csalódottságot, fásultságot éreznek, talán mert túl hosszú ideig tartott a várakozás, többet reméltek a fordulattól, és a problémák nem oldódtak meg egyszerre. Mint kijelentette, az uniós tagság nem a cél, hanem eszköz a boldoguláshoz, lehetőség, amellyel élni kell.

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője szerint május 9. az összetartozás, az értékek és a szolidaritás ünnepe. Az európai közösséget alapító hat tagállam után az EU jelenleg 27 ország uniója, ma már elképzelhetetlen, hogy háború legyen közöttük, közösen döntenek a jövőjükről - mutatott rá, hozzátéve: az országoknak könnyebb együtt megküzdeniük a gondokkal, mint egyedül, elszigetelten.

Május 9-én az EU születésnapját ünnepelik - mondta Bakos Piroska elnökségi szóvivő. Mint felidézte, Robert Schuman 1950-ben ezen a napon terjesztette elő a róla elnevezett nyilatkozatot, amelynek célja az volt, hogy a korábban, a háborúban szembenálló felek hozzanak létre egy szövetséget.

Az idén hatodik alkalommal megrendezett fesztiválon több mint húsz szakmai sátorban egyebek mellett az EP tájékoztatási irodája, a bizottság magyarországi képviselete, a soros elnökség, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet és a tagállamok nagykövetségei várják a látogatókat.

A programsorozat első napján mások mellett fellép a Kaláka és a Budapest Bár, vasárnap a Kolompos és a Babszem Jankó Gyermekszínház ad műsort. A látogatók kipróbálhatják az óriás társasjátékot az unióról, a gyermekek kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Mindkét nap programjai ingyenesek.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Igazi adatdömping érkezett ma hajnalban Kínából. Ezek összességében inkább gyengébbek lettek a vártnál, hiszen a kiskereskedelmi forgalom növekedése a járvány utáni új mélypontra esett vissza, és a belső kereslet visszafogottságára utal az is, hogy folytatódott a lakásárak lejtmenete. Nem csak a lakossági kereslet alakul kedvezőtlenül, hanem a vállalati aktivitás is, legalábbis a beruházások szempontjából, amelyek a vártnál gyengébben alakultak. A gazdasági lendületet az export tartja fent igazán, hiszen az ipari termelés az előrejelzéseknél erősebben alakult a tavasz közepén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×