eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Skócia független állammá válik?

Abszolút többségbe került a skóciai törvényhozásban a tartomány függetlenségéért kampányoló Skót Nemzeti Párt (SNP) a helyi parlamenti választások péntek délutáni részeredményei alapján.

A skót kormányt a mostani választásokig kisebbségben vezető SNP első embere, Alex Salmond tartományi miniszterelnök pénteken - még a többség megszerzésének biztossá válása előtt - kijelentette, hogy pártja a következő négy évben ki akarja írni a helyi népszavazást Skócia függetlenségéről.

Nagy-Britanniában előző nap tartományi parlamenti és részleges helyhatósági választásokat tartottak, és a péntek délutánig beérkezett részeredmények alapján az SNP 65 mandátumot szerzett a 129 fős edinburghi parlamentben.

Az előny tovább nőhet, mivel a szavazatszámlálás péntek délután még folyt.

Az SNP központi politikai célkitűzése a referendum meghirdetése a Nagy-Britanniát létrehozó, több mint három évszázados unió felbontásáról. A párt elszakadási programja az önálló skót állam finanszírozását elsősorban az északi-tengeri lelőhelyekről felszínre hozott nyersolajra alapozná. Az SNP-nek már az 1970-es években az volt az egyik politikai jelszava, hogy az északi-tengeri olaj "Skócia olaja".

A jelenlegi, 100 dollár feletti olajárakat figyelembe véve - és feltételezve, hogy az északi-tengeri olajjövedelmek zöme Skóciában maradna - ez gazdaságilag egyelőre reális elképzelésnek tűnik, ugyanakkor iparági szakértők a térségi mezők hozamának gyors apadását jósolják. A brit tengeri olajkitermelői szövetség egy korábbi előrejelzése szerint az északi-tengeri talapzatból kitermelhető nyersolaj mennyisége a jelenlegi napi három millió hordóról 2020-ig egymillió hordó alá csökken.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×