eur:
389.77
usd:
362.88
bux:
68087.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Politikai összeesküvés-elmélettel állt elő az Alstom

Június elején várható döntés az ősz óta húzódó metrókocsi-perben a Magyar Nemzet szerint. Az új budapesti metró kocsikat gyártó cég nem kapta meg a szerelvényekre a működési engedélyt, a BKV erre hivatkozva felbontotta a szerződést, a cég szerint azonban erre nem volt jogalapja.

Júniusra halasztotta a döntést az Alstom metrókocsi-perben a versailles-i bíróság - tudta meg a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, hogy várhatóan június 8-án hirdet ítéletet a francia bíróság a perben. Tarlós István főpolgármester a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy az Alstom a perben szórta a rágalmakat a fővárosra, ezért nemcsak a megállapodás vált lehetetlenné, hanem büntetőfeljelentést is fontolgat.

Az Index szerint Alstom ügyvédje konkrét politikai összeesküvés-elmélettel állt elő, amelynek a lényege az, hogy a BKV és a magyar hatóságok tudatosan nem működtek együtt az Alstommal, hogy megtorpedózzák és az oroszok kezére játsszák az üzletet.

A szerdai, versailles-i tárgyalás már a másodfokú eljárás az ügyben. Első fokon, 2010 decemberében a francia államügyész, akit a metró kocsikat gyártó Alstom bűncselekmény gyanújára hivatkozva idéztetett be, gyakorlatilag felszólította a bíróságot, hogy a francia cég mellett döntsön.

A BKV október 18-án mondta fel az Alstommal azt a 2006-ban kötött szerződést, ami 22 darab 2-es metróra szánt szerelvény és 15 modernebb, automatizált, 4-es metróra szánt szerelvény legyártására és leszállítására vonatkozott. A metró kocsiknak eredetileg már 2008 májusában meg kellett volna érkezniük Budapestre, ehhez képest csak nyolc hónappal később, 2009. január végén futottak be.

Több mint egy éve folyik a tesztelésük, ami számos problémába ütközött. A Nemzeti Közlekedési Hatóság a fékrendszerbeli hiányosságok miatt elutasította az Alstom metrószerelvényeinek végleges típusengedély iránti kérelmét.

A BKV októberben, a szerződés felmondásával egy időben előkészületet tett a már kifizetett 108 millió euró visszafizettetésére, valamint a jólteljesítésre vonatkozó bankgaranciák lehívására, és bejelentette a BKV kötbér- és kárigényét a szállítónak. Egyelőre hiába. A 2006-os szerződéssel kapcsolatban a BRFK már nyomozást folytat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×