eur:
389.19
usd:
362.62
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A mérőszalagot elfelejtették a bin Ladent megölő kommandósok

Visszatért az Egyesült Államokba az a különleges alakulat, amely vasárnap éjszaka megtalálta, majd megölte a Pakisztánban bujkáló Oszama bin Ladent. DNS-mintákat, számítógépeket és fegyvereket is zsákmányoltak a bevetésen, ezeket már az FBI vizsgálja. Közben diplomáciai vita alakult ki Amerika és Pakisztán között a terrorista vezér felesége miatt.

Pakisztánból Washingtonba érkeztek annak a szupertitkos alakulatnak a tagjai, amely a pakisztáni fővárostól, Iszlámábádtól ötven kilométerre található Abbottábádban vasárnap megölte a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások kitervelőjének tartott al-Kaida vezért, Oszama bin Ladent.

A Team 6 elitcsapat az Andrews légibázison landolt azokkal a lefoglalt tárgyi bizonyítékokkal együtt, amelyeket a negyven percig tartós sikeres akció után sikerült megszerezniük - adta hírül az ABC News. Legalább öt számítógépet, tíz hard drive-ot és több mint száz digitális médiaeszközt hoztak magukkal a kommandósok, akik több fegyvert is megszereztek bin Laden házából. Ezeket már az FBI laboratóriumaiban vizsgálják.

Az amerikai hírcsatorna úgy értesült, hogy DNS-mintákat is vettek a katonák néhány holttestből azért, hogy pontos képet kapjanak, kik is voltak a házban Oszama bin Ladennel.

A legmodernebb eszközökkel felszerelt katonák egy valamit nem vittek magukkal az akcióba: mérőszalagot, így egyiküknek kellett bin Laden holtteste mellé feküdni, hogy megbecsüljék a terrorista vezető testmagasságát.

Az al-Kaida alapítója állítólag menekülésre készen állt, mert pénzt (ötszáz eurót, valamivel több mint 130 ezer forintot) és két telefonszámot találtak a ruhájába varrva.

Az akcióban öten haltak meg, köztük bin Laden egyik fia, Khalid. A sebesültek száma 12 és 15 között van. Geronimo-E KIA - ez volt a kódolt üzenet Washingtonba a Team 6-től, amikor bizonyossá vált, hogy sikerült bin Ladent megölni. Vagyis: Geronimo Enemy Killed In Action (Geronimo, egy apacs idiánvezér volt bin Laden, az ellenség, vagy az 'enemy' kódneve. Killed in Action: Akcióban Megölve).

Diplomáciai háború a feleség miatt

Az egyik sérült bin Laden 27 éves felesége, akit láblövés ért. Amal Ahmed al-Sadahot az Al-Arabíja arab hírtelevízió információja szerint egy katonai kórházban kezelik Ravalpindiben. A brit Daily Telegraph azt írta: valószínűleg ez az a kórház, ahol magát bin Ladent is kezelték a szeptember 11-ei merényletek előtt egy nappal.

Az asszony komoly diplomácia vita tárgya, ugyanis az amerikaiak kihallgatnák, de a pakisztáni hatóságok ezt egyelőre visszautasítják. Legalább három nő és kilenc gyerek van őrizetben Pakisztánban - mindegyikük bin Laden házában tartózkodott. A Daily Telegraph hírszerzői forrásokra hivatkozva azt írta: egyelőre nem engedélyezik Amerikának a kihallgatásukat.

Addig nem engedélyezzük, hogy beszéljenek a sérültekkel, amíg a fogva tartottak származási országaiból nem érkezik írásos levél arra vonatkozóan, hogy átadhatók az amerikaiak - nyilatkozta a névtelen forrás.

Az amerikai katonák az eredeti terv szerint magukkal vitték volna a feleséget, hogy kikérdezzék, de az egyik Black Hawk helikopter lezuhant, és mivel a másik kettőben 25 kommandós utazott, már nem volt több hely.

A sajtó nyilvánosságra hozta a feleség útlevelét, képpel együtt. A rajta szereplő információkból kiderül, hogy bin Laden ötödik felesége, akit 17 évesen vett el és akitől három gyereke született, jemeni származású. Állítólag egy jemeni család ajándékozta a terrorista vezetőnek, akivel Afganisztánban házasodott össze.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×