eur:
389.11
usd:
360.64
bux:
68072.34
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Washington "nemzeti önvédelemnek" minősítette bin Laden megölését

Oszama bin Laden amerikai kommandósok általi megölése a nemzeti önvédelem megnyilvánulása volt, a terrorista vezér nem tett kísérletet arra, hogy megadja magát - jelentette ki szenátusi meghallgatásán Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter.

"Ez jogos nemzeti önvédelmi cselekedet volt" - jelentette ki a szenátus jogi bizottságának Holder, aki hivatkozott bin Laden azon beismerésére, miszerint részese volt a 2001. szeptember 11-i New York-i, washingtoni és pennsylvaniai támadásoknak.

Holder szerint bin Ladennek nem állt szándékában megadni magát az amerikai kommandónak. "Hadd szögezzek le valamit nagyon világosan: az akció, amely során bin Ladent megölték, jogszerű volt. Õ volt annak az al-Kaidának a vezetője, amely végrehajtotta a szeptember 11-i terrortámadásokat. Beismerte, hogy ezeknek részese volt" - jelentette ki az amerikai igazságügyi miniszter.

Eric Holder azzal érvelt a terrorista vezető célba vételének jogszerűsége mellett, hogy bin Laden ellenséges harctéri parancsnok volt, és a rajtaütést az amerikai törvényekkel és értékekkel összhangban hajtották végre. A miniszter szerint ez egy "a megölését vagy az elfogását célzó küldetés" volt.

"Ezt nemzeti önvédelmi cselekedetként igazoltuk. Ha megadta volna magát, ha megkísérelte volna megadni magát, azt hiszem, nyilvánvalóan elfogadtuk volna, de semmi sem mutatott arra, hogy így kívánt tenni, ezért a megölése helyénvaló volt" - mondta Holder, aki egyetértett Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátornak azzal a felvetésével, hogy a SEALs-kommandósoknak "azt kellett gondolniuk": bin Laden egy "két lábon járó improvizált robbanószerkezet".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×