eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szabadon engedték az Angliában őrizetbe vett öt terroristagyanús férfit

Angliában szabadon engedték azt az öt férfit, akit hétfőn vett őrizetbe a sellafieldi nukleáris mező közelében a terrorizmusellenes törvény alapján - közölte a brit rendőrség.

Az öt gyanúsított a 20-as éveiben jár, mindannyian Londonban élnek, és egyes források szerint bangladesi, más források szerint pakisztáni származásúak.

A rendőrség hétfő délután állította meg autójukat az északnyugat-angliai sellafieldi nukleáris létesítmények közelében. Manchesterben hallgatták ki őket, majd vádemelés nélkül szabadon engedték őket szerdán.

Sellafield Európa egyik legnagyobb nukleáris létesítménye, a Liverpooltól északra fekvő Windscale területén fekszik. Az 1940-50-es években a brit kormány atomfegyverkezési programjának helyszíne volt, s itt épült fel a világ első polgári célú atomerőműve, a Calder Hall, amelyet 2003-ban zártak be. A kormány tervei szerint a következő száz év alatt felszámolják az egész ipartelepet, amelyen jelenleg is működik egy használt nukleáris fűtőanyagot feldolgozó üzem.

Az öt gyanús fiatalt azt követően vették őrizetbe, hogy Nagy-Britanniában fokozták a biztonsági intézkedéseket Oszama bin Laden halála után. Bin Ladent egy amerikai kommandó hétfőn ölte meg Pakisztánban.

David Cameron brit kormányfő arra figyelmeztetett, hogy az al-Kaida-vezér halálát követően Nagy-Britanniának különösen ébernek kell lennie a terrorizmusellenes küzdelemben.

Az al-Kaida 2005-ben Londonban öngyilkos merényletet követett el, az autóbuszok és metrók utasai közül 52-en haltak meg.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×