eur:
388.88
usd:
361.18
bux:
68123.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megkezdődött a francia Alstom és a BKV közötti per másodfokú tárgyalása

Versailles-ban megkezdődött a francia Alstom és a BKV közötti per másodfokú tárgyalása. Korábban a nanterre-i bíróság nem jogerős döntésében megtiltotta a budapesti közlekedési társaságnak, hogy hozzáférjen a már lehívott bankgaranciához, ezt a BKV megfellebbezte, ezért folytatódik most másodfokon az eljárás.

A BKV tavaly október 20-án bontotta fel az Alstommal kötött szerződést, amelyet a 2-es és 4-es metróra szánt szerelvények gyártására kötöttek még 2006-ban. A felmondása oka az volt, hogy az Alstom nem szerezte meg határidőre a szerelvények gyártásához szükséges típusengedélyt. A felbontással egyidőben a BKV lehívta a szerződésben foglalt bankgaranciát, de ennek jogosságát az Alstom vitatta.

Álláspontjuk szerint ugyanis a BKV jogtalanul mondta fel a szerződést, így a garancia lehívása sem lehet jogos. A Nemzeti Közlekedési Hatóság azért utasította el a szerelvények végleges típusengedélyének kiadását, mert nem látta bizonyítottnak, hogy a Metropolis fékjei ugyanolyan biztonságosak lennének, mintha a magyar vasúti járműszabályzat szerint gyártották volna őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×