eur:
389.82
usd:
362.84
bux:
68086.12
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Blair: Palesztinának el kell ismernie Izraelt

A nemzetközi közösség támogatja a palesztin megbékélést, de az új egységkormányt arra fogja kérni, hogy ismerje el Izraelt és utasítsa vissza az erőszakot - mondta Tony Blair közel-keleti különmegbízott.

Blair kijelentése problémát okozhat az egymással a múlt héten megbékélt iszlamista Hamász mozgalom és a Nyugat által támogatott Fatah között, mivel a Hamász már közölte: soha nem fogja elismerni Izraelt. A volt brit miniszterelnök a közel-keleti békefolyamatot támogató "kvartett", azaz az EU, az ENSZ, az Egyesült Államok és Oroszország által alkotott csoport képviseletében tette kijelentését.

Az AP amerikai hírügynökségnek Blair elmondta, hogy a kvartett megvárja az egységkormány vezetőjének kiválasztását, mielőtt ítéletet mondana, de a Hamásznak "változtatnia kell a hozzáállásán", ha a kormány sikerét szeretné.

Négy évvel ezelőtt a kvartett hasonló követelései hozzájárultak az előző egységkormány bukásához.

A palesztinközi békeegyezményt, amelynek létrehozásáról a múlt héten született szándéknyilatkozat, már aláírta az összes érintett szervezet. "A megbékélés utat nyit nemcsak a palesztin ház rendbetétele, hanem az igazságos béke felé is" - jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök szerdán a megbékélési egyezmény kairói ünnepségét megnyitó beszédében.

Ugyanitt Háled Mesaal, a Hamász iszlamista szervezet damaszkuszi emigrációban élő politikai vezetője azt hangsúlyozta: a Hamász "a palesztin nemzeti cél" eléréséért fog munkálkodni, azért, hogy szuverén állam jöjjön létre Gázában és Ciszjordániában.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×